Aktuelno iz kulture

Ekscentrični provokator koji je živeo umetnost: Zanimljive činjenice o životu Salvadora Dalija

Komentari

Autor: Staša Rosić

21/11/2022

-

18:04

Ekscentrični provokator koji je živeo umetnost: Zanimljive činjenice o životu Salvadora Dalija
Ekscentrični provokator koji je živeo umetnost: Zanimljive činjenice o životu Salvadora Dalija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Salvador Dali jedan je od najekscentričnijih umetnika u istoriji koji je obeležio kompletan pokret nadrealizma.

Bez lažne skromnosti, sebe je nazivao genijem i spasiteljem slikarstva, a skandalizovao je javnost svojim izjavama o seksualnosti i organizovanjem orgija na koje je često pozivao i neke od svojih slavnih prijatelja.

"Od moje šeste godine postalo mi je sasvim jasno da sam genijalan i moram priznati da svest o tome, koja iz dana u dan biva sve jača, izaziva u meni osećanje, čija mi je postojanost izvanredno prijatna", beležio je u autobiografiji.

I zaista, mnogi se i danas slažu da je reč o geniju, koji će, koliko po izvanrednim umetničkim delima, ostati upamćen po neobičnom životu.

Predstavljamo vam neke od najčudnijih činjenica o Salvadoru Daliju:

Dali je verovao da je reinkarnacija preminulog brata

Majka čuvenog umetnika prvog sina rodila je 1901. godine, ali je dečak preminuo od gastroenteritisa ne dočekavši drugi rođendan. 

Dete se zvalo Salvador, pa su roditelji u njegovu čast, tako nazvali i svog drugog sina, koji je rođen devet meseci nakon bratovljeve smrti.

Dali je imao samo pet godina kada su ga roditelji odveli na grob prvog Salvadora i rekli mu da veruju da je on reinkarnacija svog preminulog brata. To je na njega ostavilo dubok trag i do kraja života je verovao u njihovu verziju priče.

Preoteo je ženu svom dobrom prijatelju

U avgustu 1929. godine Dali je upoznao ljubav svog života: Elenu Ivanovnu Djakonovu, koju će svet kasnije upamtiti kao Galu. 

profimedia

 

Međutim, ona je već bila udata za francuskog pesnika Pola Elijara, koji je bio Dalijev prijatelj. Ljubav koja se među njima rodila bila je jača od svih društvenih konvencija i na kraju se Gala udala za slikara 1934. 

Ostali su zajedno do njene smrti 1982. godine, a tokom svih tih decenija Gala je bila njegova muza, menadžerka i poslovna savetnica.  

Dali se pojavljivao u reklamama

U umetničkim krugovima Dali je bio poznat po svojoj ljubavi prema novcu. Čak su ga zvali "Avida Dollars" što je anagram njegovog imena koji istovremeno znači "Strast prema dolarima".

Dali se tako rado pojavljivao u reklamama, za čokolade, alkoholna pića, pa čak i mineralnu vodu, a neke od njih možete videti ovde.

Dizajnirao je logo za Evroviziju 1969. godine

Dali je bio i izvanredan dizajner, koji je pored čuvenog logoa "Chupa Chups" lizalica, osmislio i zaštitni znak za Evroviziju 1969. Te godine na Evrosongu Jugoslavija je nastupala prva, a predstavljali su je "Ivan & M's" sa pesmom "Pozdrav svijetu".

 

 

Video je duboko značenje u... karfiolu

Dali je u jednom od svojih najneobičnijih performansa napunio svoj beli Rolls Royce Phantom II sa 500 kilograma karfiola i odvezao ih iz Španije u Pariz. 

On je, naime, održao predavanje na Sorbona univerzitetu pred 2.000 ljudi, na temu "Fenomenološki aspekti paranoično-kritičnog metoda", gde je izjavio: "Sve potiče iz roga nosoroga. Sve potiče iz Vermerove 'Čipkarke'. Sve na kraju završi u karfiolu". Ovu zbunjujuću poruku kasnije je objasnio time da ga je karfiolu privukla njegova "logaritmična kriva".

Imao je mnoge poznate prijatelje

Dali je mogao da se pohvali zaista izuzetnim poznanstvima, među kojima i sa Elvisom Preslijem, Džonom Lenonom, Dejvidom Bouvijem, Pablom Pikasom, pa čak i Sigmundom Frojdom.

Ipak, možda i najneobičnije bilo je njegovo prijateljstvo sa rok legendom Alisom Kuperom. 

Dali je Kuperu poklonio skulpturu svog mozga, na koju je stavio čokoladni kolač sa pravim mravima, a onda od njega tražio da mu pozira. 

Pošto je roker pristao, pod naoružanom stražom pozirao je sa slikarom, jer mu je on na glavu stavio dva miliona dolara vrednu dijamantsku tijaru. 

Na kraju je od fotografija i snimaka Dali stvorio neobičan hologram Kupera prekrivenog dijamantima, kako zagriza glavu Miloske Venere.

Komentari (0)

Kultura