Aktuelno iz kulture

Organizatori Evrovizije najavili drastične promene pravila glasanja za naredno takmičenje

Komentari

Autor: Euronews

22/11/2022

-

14:43

Organizatori Evrovizije najavili drastične promene pravila glasanja za naredno takmičenje
Organizatori Evrovizije najavili drastične promene pravila glasanja za naredno takmičenje - Copyright Pixabay, Promo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska radiodifuzna unija (EBU), organizator izbora za Pesmu Evrovizije najavila je promene za predstojeće takmičenje koje će se održati naredne godine u Velikoj Britaniji.

Na sledećem Eurosongu o izboru finalista u dve polufinalne večeri odlučivaće isključivo glasovi publike, a glasanje će biti omogućeno svima na svetu, umesto kao do sada, samo članicama Unije. 

EBU najavljuje i da će kao i do sada, profesionalni žiri zajedno sa glasovima publike odlučiti pobednika u velikom finalu.

"Tokom 67 godina duge istorije Evrovizija je konstantno evoluirala, kako bi ostala relevantna i uzbudljiva. Ove promene su odraz sve veće popularnosti šoua, tako što će dati više moći publici najvećeg muzičkog događaja na setu", naveo je Martin Esterdal, supervizor takmičenja.

Podsećamo, na "Pesmi Evrovizije", koja se sledeće godine održava u britanskom gradu Liverpulu, takmičiće se predstavnici 37 zemalja. Među njima će biti i predstavnik Srbije.

Učešće na festivalu sledeće godine potvrdilo je 37 zemalja, a osim Velike Britanije i Ukrajine, koje su domaćini takmičenja, predstavnike u Liverpul šalju i Azerbejdžan, Albanija, Australija, Austrija, Belgija, Gruzija, Grčka, Danska, Estonija, Izrael, Irska, Island, Italija, Jermenija, Kipar, Letonija, Litvanija, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, San Marino, Slovenija, Srbija, Finska, Francuska, Češka, Holandija, Hrvatska, Švajcarska, Švedska i Španija.

U odnosu na ovogodišnje takmičenje u Torinu, sledeće godine neće učestvovati predstavnici Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore. Bosna i Hercegovina ni ove godine neće slati svoje muzičare.

Direktno u finalu će, osim Velike Britanije i Ukrajine, učestvovati i Italija, Nemačka, Francuska i Španija, a preostala 31 zemlja će se za plasman u finale boriti u jednom od dva polufinala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura