Aktuelno iz kulture

Na Evroviziji u Liverpulu takmičiće se predstavnici 37 zemalja

Komentari

Autor: RTS

20/10/2022

-

14:53

Na Evroviziji u Liverpulu takmičiće se predstavnici 37 zemalja
Na Evroviziji u Liverpulu takmičiće se predstavnici 37 zemalja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska radiodifuzna unija objavila je da će se na "Pesmi Evrovizije", koja se sledeće godine održava u britanskom gradu Liverpulu, takmičiti predstavnici 37 zemalja. Među njima će biti i predstavnik Srbije.

Učešće na festivalu sledeće godine potvrdilo je 37 zemalja, prenosi RTS.

Osim Velike Britanije i Ukrajine, koje su domaćini takmičenja, predstavnike u Liverpul šalju i Azerbejdžan, Albanija, Australija, Austrija, Belgija, Gruzija, Grčka, Danska, Estonija, Izrael, Irska, Island, Italija, Jermenija, Kipar, Letonija, Litvanija, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, San Marino, Slovenija, Srbija, Finska, Francuska, Češka, Holandija, Hrvatska, Švajcarska, Švedska i Španija.

U odnosu na ovogodišnje takmičenje u Torinu, sledeće godine neće učestvovati predstavnici Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore. Bosna i Hercegovina ni ove godine neće slati svoje muzičare.

Direktno u finalu će, osim Velike Britanije i Ukrajine, učestvovati i Italija, Nemačka, Francuska i Španija, a preostala 31 zemlja će se za plasman u finale boriti u jednom od dva polufinala.

 

 

"Radujemo se što ćemo sledećeg maja ugostiti učesnike iz svih 37 zemalja u Liverpulu, gradu popa. Takmičenje sledeće godine obećava da bude posebno i upravo naporno radimo sa BBC da obezbedimo da hiljade miliona gledalaca uživaju u najboljoj 'Pesmi Evrovizije' dosad, sa Ukrajinom u srcu takmičenja", rekao je izvršni supervizor takmičenja Martin Osterdal.

U toku je javni konkurs Radio-televizije Srbije za izbor kompozicije koja će predstavljati Srbiju na najgledanijem svetskom muzičkom takmičenju.

Prijave na konkurs sa radovima dostavljaju se putem Internet portala RTS-a.

Konkurs je otvoren do 15. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura