Aktuelno iz kulture

BBC saopštio ko će biti domaćin Evrovizije 2023: Umesto u Ukrajini, nadmetanje u Liverpulu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2022

-

20:26

BBC saopštio ko će biti domaćin Evrovizije 2023: Umesto u Ukrajini, nadmetanje u Liverpulu
BBC saopštio ko će biti domaćin Evrovizije 2023: Umesto u Ukrajini, nadmetanje u Liverpulu - Copyright Pixabay, Promo

veličina teksta

Aa Aa

Sledeće takmičenje za Pesmu Evrovizije održaće se u Liverpulu, odlučio je britanski javni servis.

 

 

Polufinalne večeri će biti održane 9. i 11. maja, a veliko finale - 13. maja 2023. 

Liverpul se za tu titulu takmičio sa Glazgovom, a ovi gradovi su kao britanske "prestonice muzike" odabrani od užeg kruga sedam gradova koje su činili još i Birmingem, Lids, Njukasl, Šefild i Mančester.

Tada se Martin Osterdal, izvršni supervizor takmičenja, zahvalio se svima na volji da preuzmu ulogu domaćina od ratom pogođene Ukrajine.

"Evrovizija je najkompleksnija televizijska produkcija na svetu sa vrlo specifičnim logističkim zahtevima za ugošćavanjem oko 40 delegacija i na hiljade članova timova, volontera, novinara i fanova. Sigurni smo da su gradovi koji su u finalu biti najbolje mesto da odgovore na te izazove i radujemo se nastavku razgovora, kako bismo odabrali one koji će sledećeg maja biti domaćini najvećeg muzičkog događaja", napisao je on u zvaničnom saopštenju.

Ukrajinski bend Kalush Orchestra trijumfovao je 2022. na takmičenju u Torinu, ali je Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje ovaj događaj, odlučila da se sledeće takmičenje ne može bezbedno odvijati u njihovoj domovini, usled rata sa Rusijom.

Britanija je, kao drugoplasirana, preuzela ulogu domaćina i obavezala se da će sledeći događaj biti odraz ukrajinske kulture, muzike i zajednice.

Evrovizija će se organizovati u M&S Bank Areni koja prima 11.000 gledalaca i nalazi se u blizini centra grada.

Liverpul ima bogato muzičko nasleđe, budući da je dom legendarnih Bitlsa, ali i Frankie Goes To Hollywood, Dead or Alive i Atomic Kitten.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura