Aktuelno iz kulture

U kom gradu će se održati Evrovizija 2023: Britanija svela izbor na dva potencijalna domaćina

Komentari

Autor: Eurovision.com

27/09/2022

-

16:47

U kom gradu će se održati Evrovizija 2023: Britanija svela izbor na dva potencijalna domaćina
U kom gradu će se održati Evrovizija 2023: Britanija svela izbor na dva potencijalna domaćina - Copyright EBU / THOMAS HANSES

veličina teksta

Aa Aa

Britanski javni servis BBC i Evropska radiodifuzna unija sveli su listu gradova koji bi mogli biti domaćini naredne Evrovizije na samo dva - Glazgov i Liverpul - a o tome koji će od ova dva grada ugostiti najveće evropsko muzičko takmičenje, biće odlučeno u narednih nekoliko nedelja.

U avgustu je saopšteno da su u uži izbor za ovaj zahtevan zadatak ušli gradovi Birmingem, Glazgov, Lids, Liverpul, Mančester, Njukasl i Šefild, a Martin Osterdal, izvršni supervizor takmičenja, zahvalio se svima na volji da preuzmu ulogu domaćina od ratom pogođene Ukrajine.

"Evrovizija je najkompleksnija televizijska produkcija na svetu sa vrlo specifičnim logističkim zahtevima za ugošćavanjem oko 40 delegacija i na hiljade članova timova, volontera, novinara i fanova. Sigurni smo da su gradovi koji su u finalu biti najbolje mesto da odgovore na te izazove i radujemo se nastavku razgovora, kako bismo odabrali one koji će sledećeg maja biti domaćini najvećeg muzičkog događaja", napisao je on u zvaničnom saopštenju.

Gradovi muzike

Glazgov je najveći grad u Škotskoj, sa bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem, kao i titulom "Grada muzike" koju mu je 2008. dodelio Unesko. 

Zvanje je dobio zahvaljujući bogatoj savremenoj muzičkoj sceni na kojoj se svake nedelje održi oko 130 muzičkih događaja. 

I Liverpul ima bogato muzičko nasleđe, budući da je dom legendarnih Bitlsa, ali i Frankie Goes To Hollywood, Dead or Alive i Atomic Kitten.

Podsećamo, bez obzira na to što je ukrajinski bend Kalush Orchestra odneo pobedu na protekloj Evroviziji, njihova zemlja nije dobila zeleno svetlo Evropske radiodifuzne unije da preuzme ulogu domaćina za sledeće takmičenje. Britanija, čiji je predstavnik Sem Rajder bio drugoplasirani, preuzela je taj zadatak na sebe. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura