Aktuelno iz kulture

Ukrajina ipak neće biti domaćin Evrovizije 2023: Odlučeno gde će se održati sledeće takmičenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

17/06/2022

-

13:27

Ukrajina ipak neće biti domaćin Evrovizije 2023: Odlučeno gde će se održati sledeće takmičenje
Evrovizija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska radiodifuzna unija (EBU) je u dogovoru sa Ukrajinom, pobednicima ovogodišnje Evrovizije, donela odluku da se naredno muzičko takmičenje ipak održi u Velikoj Britaniji.

U saopštenju koje je Unija objavila na svom zvaničnom sajtu, stoji da je do takve odluke došlo nakon izvođenja studije izvodljivosti, kako od strane ukrajinskog javnog servisa UA:PBC, tako i nezavisnih stručnjaka po pitanju bezbednosti u zemlji, koja je još od februara u ratu sa Rusijom.

"Tradicija je da pobednik Pesme Evrovizije bude domaćin takmičenja sledeće godine, pod uslovom da ispuni određene kriterijume, uključujući bezbednost svih uključenih strana i posetilaca. S obzirom na to da je u toku rat u zemlji iz koje su ovogodišnji pobednici, EBU je odvojio vreme da sprovede potpunu procenu i studiju izvodljivosti sa UA:PBC i stručnjacima trećih strana, uključujući pitanje bezbednosti", stoji u saopštenju Unije.

 

 

Pesma Evrovizije je jedna od najkompleksnijih televizijskih produkcija na svetu sa hiljadama ljudi koji su uključeni u njenu organizaciju. 

"Nakon objektivne analize, Referentna grupa, upravni odbor ESC-a, je sa dubokim žaljenjem zaključila da, s obzirom na trenutne okolnosti, UA:PBC ne ispunjava bezbednosne i operativne garancije da kao domaćin organizuje i producira takmičenje za Pesmu Evrovizije", saopšteno je iz Unije.

profimedia

 

"Kao rezultat ove odluke, u skladu sa pravilima i kako bi se obezbedio kontinuitet događaja, EBU će sada započeti razgovore sa BBC, kao ovogodišnjim drugoplasiranim, o potencijalnom domaćinu 'Pesme Evrovizije 2023' u Velikoj Britaniji. Naša je namera da se pobeda Ukrajine odrazi u emisijama sledeće godine. Ovo će nam biti prioritet u našim razgovorima sa eventualnim domaćinima", stoji u saopštenju.

Poslednji put se desilo da pobednik ne preuzme organizaciju sledećeg muzičkog takmičenja na sebe davne 1980. godine, kada je takmičenje održano u Hagu u Holandiji, umesto u Izraelu, jer je ta zemlja već dva puta zaredom pobedila - 1978, a zatim ponovo 1979. 

Međutim, vredi napomenuti da u prvim godinama od osnivanja Evrovizije nije obavezno važilo pravilo da takmičenje ugosti prošlogodišnji pobednik, pa se više puta dogodilo da organizaciju preuzmu neke druge zemlje. 

Više o takvim slučajevima možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Bojan

17.06.2022 14:41

Domacin ce biti zemlja za koju morate platiti preko sto funti za vizu? Totalna glupost

Kultura