Aktuelno iz kulture

Ukrajina je pobedila i šta ćemo sad: Gde će se održati Evrovizija 2023?

Komentari

Autor: Staša Rosić

20/05/2022

-

22:20

Ukrajina je pobedila i šta ćemo sad: Gde će se održati Evrovizija 2023?
Tanjug/AP/Luca Bruno - Copyright Tanjug/AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

I poslednje konfete kojima su obasuti članovi grupe Kalush Orchestra, pobednici ovogodišnje Evrovizije, pometene su iz dvorane "Pala Olimpiko" u Torinu, a delegacije zemalja učesnica finala najvećeg muzičkog takmičenja na svetu, vratile su se kućama.

Pobeda Ukrajine, koja je dobila najveću podršku publike od svih učesnika Evrovizije, otvorila je pitanje toga šta će biti sa narednim takmičenjem, budući da je Ukrajina od februara ove godine u ratnom stanju.

U petak će početi razgovori Evropske radiodifuzne unije sa ukrajinskim članom UA:PBC, kako bi se procenili uslovi da se Evrovizija održi u toj zemlji, a Mikola Černotitski, koji je na čelu upravog odbora ukrajinskog javnog servisa, izrazio je "najbolju volju" da se to i dogodi.

"Ako je u drugim zemljama to pitanje infrastrukture i finansija, u našoj zemlji, zasigurno, imamo i važan faktor sigurnosti. Nadam se da će se Evrovizija održati u mirnoj Ukrajini. Međutim, još jednom naglašavam da je važan faktor sigurnost, a konačnu odluku donećemo zajedno sa EBU. Siguran sam da će pregovori biti teški", rekao je Černotitski u saopštenju, koje je preneo portal ESC Today.

Iako je predsednik te zemlje Volodimir Zelenski na svom Instagramu napisao da će se potruditi da jednog dana ugosti učesnike i goste Evrovizije u ukrajinskom Marijupolju "Slobodno, mirno, obnovljeno!", malo je verovatno da će se to ostvariti 2023. godine.

 

 

Ipak, mnoge zemlje su izrazile zainteresovanost da budu domaćini Evrovizije, ukoliko Ukrajina bude sprečena u tome, a među njima je i Španija.

Poslednji put se desilo da pobednik ne preuzme organizaciju sledećeg muzičkog takmičenja na sebe davne 1980. godine, kada je takmičenje održano u Hagu u Holandiji, umesto u Izraelu, jer je ta zemlja već dva puta zaredom pobedila - 1978, a zatim ponovo 1979. 

Međutim, vredi napomenuti da u prvim godinama od osnivanja Evrovizije nije obavezno važilo pravilo da takmičenje ugosti prošlogodišnji pobednik, pa se više puta dogodilo da organizaciju preuzmu neke druge zemlje. 

Podsećamo vas na ranije Evrovizije, koje nisu održane u zemljama prethodnih pobednika:

Nemačka umesto Švajcarske (1957)

Pesma Evrovizije osnovana je 1956. godine, a na prvom takmičenju održanom u Luganu pobedila upravo švajcarska pevačica Lis Asija sa pesmom "Refrain", što bi prema novijim pravilima značilo da bi Švajcarska trebalo da ostane domaćin i naredne godine.

Pošto je Švajcarska bila domaćin, a i osvojila prvo takmičenje, Nemačka je "uskočila" umesto nje i 1957. organizovala drugu Pesmu Evrovizije u Frankfurtu.

Velika Britanija umesto Holandije (1960)

Holandija je 1959. odnela drugu evrovizijsku pobedu, pesmom Tedi Šolten "Een beetje".

Pošto je ta zemlja već bila domaćin 1957, holandski javni servis odbio je da u tako kratkom periodu ponovo organizuje tako veliko takmičenje, pa su obaveze prebačene na drugoplasiranu zemlju - Veliku Britaniju.

Velika Britanija umesto Francuske (1963)

Francuska je 1962. treći put odnela pobedu na Evroviziji i to samo dve godine od osvjanja prethodne titule. 

Kao i Holandija i ta zemlja je odbila da ponovo organizuje takmičenje u tako kratkom periodu, pa ju je ponovo zamenila Velika Britanija.

London je, dakle, dva puta bio domaćin Evrovizije, iako do tada nijedan njihov takmičar nije pobedio.

Velika Britanija umesto Monaka (1972)

Monako je 1971. pobedio na Evroviziji pesmom "Un banc, un arbre, une rue" koju je pevala Severina.

Međutim, mala kneževina nije imala adekvatan prostor da organizuje takmičenje 1972, pa je obaveze domaćina preuzela Velika Britanija. 

Evrovizija 1972. održana je u Edinburgu.

Velika Britanija umesto Luksemburga (1974)

Luksemburg je dve godine zaredom osvajao prvo mesto na Pesmi Evrovizije - 1972. a zatim ponovo 1973. 

Pošto je za njih bilo previše da dve godine zaredom organizuju Evroviziju, Velika Britanija se ponudila da pomogne, a ovog puta takmičenje je održano u Brajtonu.

Na njemu je pobedila legendarna grupa Abba sa pesmom "Waterloo".

Visoki kriterijumi za održavanje takmičenja

Evropska radiodifuzna unija nameće domaćinima visoke kriterijume, kada je reč o organizaciji Evrovizije, pa je tako prošle godine, kada je Italija odnela pobedu, uslov za organizovanje sledećeg takmičenja bio da dvorana može da ugosti najmanje 10.000 ljudi, kao i pres centar, da je blizu međunarodnog aerodroma i adekvatnog hotelskog smeštaja.

U trci je tada bilo čak 17 italijanskih gradova, ali je pobedu odneo Torino.

Kada se odabere grad, utvrdi se i datum Evrovzije, zajedno sa brendingom, sloganima i ostalim detaljima.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

Jedan od datuma koji je obično "fiksiran" je 1. septembar, a pesme koje su objavljene pre njega ne mogu da uđu u evrovizijsko takmičenje.

Od 1. januara zemlje imaju rok od tri meseca da odaberu svoje kandidate.

Tokom aprila pesme se promovišu, a takmičari učestvuju na evrovizijskim žurkama širom Evrope.

Evrovizija se tradicionalno održava u maju, a trebalo bi da uskoro saznamo i gde.

Preporuka za vas

Komentari (2)

Марија

21.05.2022 13:06

Па у Кијеву. У Русији

Kultura