Aktuelno iz kulture

Od Ruslaninog "divljeg plesa" do "mame Stefanije": Formula uspeha Ukrajine na Evroviziji

Komentari

Autor: Staša Rosić

17/05/2022

-

21:03

Od Ruslaninog "divljeg plesa" do "mame Stefanije": Formula uspeha Ukrajine na Evroviziji
AP/Osman Orsal - Copyright AP/Osman Orsal

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina se proteklog vikenda upisala u istoriju Evrovizije kao prva istočnoevropska zemlja koja je tri puta pobedila na najvećem muzičkom takmičenju.

Njihov uspeh je utoliko veći, ako imamo u vidu da se ta država takmiči tek od 2003. godine.

Kalush Orchestra je na 66. Evroviziji za pesmu "Stefania" osvojio 12 poena od publike iz čak 28 zemalja što nije uspelo nikome do sada. 

Pesma koja je osvojila Evropu posvećena je majci Olega Psjuka, koja je postala najpoznatija mama u Ukrajini.

"Svi pevaju našu pesmu. Ona je originalno bila posvećena mojoj majci, po kojoj je i dobila ime, ali sada je to pesma za sve majke", rekao je Psjuk pre finala Pesme Evrovizije.

Nesporan kvalitet pesme i zanimljiv nastup pali su nažalost u senku rata u toj zemlji, ali članovi ovog benda tvrde da su bili među favoritima i pre nego što je u Ukrajini došlo do sukoba.

Kako je glavni pevač ovog benda Oleh Psijuk rekao, Kaluš orkestar je po prognozama i pre nego što je rat izbio bio među favoritima.

"U poslednje vreme pesma 'Stefania' bila je broj jedan prema evrovizijskim prognozama. Ali i pre nego što je rat izbio u Ukrajini bila je u top pet favorita. U poslednje vreme veoma sam uživao jer sam video da je slušaju u različitim državama koje smo posetili", istakao je on na konferenciji za medije nedugo nakon pobede.

Imajući u vidu blistave uspehe koje su njihovi sunarodnici ostvarivali prethodnih godina, tačno je da se od Ukrajine na Evroviziji očekuju veliki muzički hitovi.

Podsećamo na dosadašnje ukrajinske evrovizijske takmičare, koji su ostvarivali najbolje rezultate:

Ruslana, "Wild Dances" (2004)

Samo godinu dana nakon prvog učešća Ukrajine na Evroviziji, njihova predstavnica Ruslana odnela je pobedu energičnim hitom "Wild Dances" koji se i danas nalazi na listi najpopularnijih evrovizijskih pesama svih vremena.

Ruslana je te godine nadmašila Željka Joksimovića i njegovu pesmu "Lane moje", koja je osvojila drugo mesto.

U kožnom kostimu inspirisanom Ksenom, princezom ratnicom i slovenskom tradicijom, Ruslana je toliko oduševila svet, da je jedna vijetnamska pevačica otkupila ekskluzivna prava da snimi svoju verziju "Divljeg plesa".

Interesantno je da je trubu za studijsku verziju Ruslanine pesme svirao trubač iz grupe Zdob și Zdub, koja je ove godine predstavljala Moldaviju na Evroviziji.

Verka Serdjučka, "Dancing Lasha Tumbai" (2007)

Sada već davne 2007. godine u Helsinkiju Srbija je prvi i (zasad) jedini put pesmom "Molitva" Marije Šerifović odnela pobedu na Evroviziji. Ona je za samo 33 boda nadmašila drugoplasiranu Ukrajinku Verku Serdjučku i njenu zaraznu "Dancing Lasha Tumbai", čije izvođenje i dalje važi za jedan od najneobičnijih nastupa koje smo imali priliku da vidimo na najvećem muzičkom takmičenju na svetu. 

Verka je do Helsinkija došla praćena skandalima, jer su u njenoj domovini mnogi njen nastup smatrali "grotesknim i vulgarnim", a jedna radio stanica čak je organizovala protest protiv njenog izbora za predstavnika na Evroviziji. Najviše im je smetalo što je Verka - muškarac.

Legendarni evrovizijski lik zapravo je kreacija ukrajinskog komičara Andrija Mihajloviča Danilka koji je prvi put javno predstavio na Takmičenju humoreske u Poltavi 1991. godine. 

Naime, mnogi su se pitali koje je značenje tog naziva, ali je Danilko ostajao misteriozan, rekavši jednom da je "lasha tumbai" mongolska reč za pravljenje putera ili milkšejk, a drugi put da su to samo izmišljene reči.

Međutim, mnogi Rusi protumačili su da je te reči odabrao, jer u pesmi zvuče kao "Russia, Goodbye", naročito nakon što su iz tamošnje mongolske ambasade u tv programu na Prvom kanalu (Rusija) potvrdili da te reči ne znače ništa na njihovom jeziku.

Danilko se trenutno nalazi u Kijevu i na bezbednom je, ali je u jednom nedavnom intervjuu za televiziju Kijev najavio da je sada i zvanično promenio tekst pesme "Lasha Tumbai" u "Russia Goodbye".

Ani Lorak, "Shady Lady" (2008)

I godinu dana kasnije, Ukrajina je bila "opasan" konkurent u trci za pobedu na Evroviziji, poslavši šarmantnu Ani Lorak sa pesmom "Shady Lady" na takmičenje održano u Beogradu.

Mnogi ovu pesmu smatraju najboljim primerom "evrovizijske formule", kada je reč o energičnim, zabavnim pesmama.

Međutim, te godine pobedu je odneo predstavnik Rusije Dima Bilan sa pesmom "Believe".

Mika Njuton, "Angel" (2011)

Ukrajina se ponovo našla među top pet finalista Evrovizije zahvaljujući originalnom nastupu Mike Njuton, uz koju je svoje upečatljive slike u pesku uživo "slikala" umetnica Ksenija Simonova.

Kako nastaju peščane slike i kako ta umetnica doživljava Srbiju, možete pročitati u ekskluzivnom intervjuu koji je Simonova dala za Euronews Srbija.

Zlata Ognjevič, "Gravity" (2013)

Ukrajinka Zlata Ognjevič, pevačica i političarka čiji je otac poreklom Srbin, našla se na trećem mestu Pesme Evrovizije održane 2013. godine u Švedskoj. 

Njena pesma "Gravity" osmišljena je tako da bi lako mogla da se nađe u nekom Diznijevom filmu.

Zlata je imala i jedan od najupečatljvijih izlazaka na scenu u istoriji Evrovizije.

Naime, nju je do podijuma u naručju doneo Igor Vovkovinski, mladić koji je na kratko važio za najvišu  osobu na svetu (visok 234,5 cm), koji je nažalost, preminuo 2021. u 39. godini života.

Džamala, "1944" (2016)

Drugu pobedu na Evroviziji Ukrajina je ostvarila 2016. kada je pevačica Džamala izvela pesmu "1944" koja govori o kulturološkom genocidu Krimskih Tatara od strane Sovjetskog Saveza četrdesetih godina prošlog veka.

To je bio i prvi put da neka istočnoevropska zemlja dva puta osvoji glavnu nagradu na najvećem muzičkom takmičenju.

Džamala je bila posebno inspirisana pričom svoje prabake Nazilkane, koja imala oko 25 godina kada su je zajedno sa njenih petoro dece deportovali u zabačene delove srednje Azije. Jedna od njenih ćerki nije preživela putovanje. 

Džamalin pradeda se borio u Drugom svetskom ratu na strani tadašnje Crvene armije, pa tako nije mogao da zaštiti svoju porodicu.‍ Takođe, pesma je objavljena nedugo nakon ruske aneksije Krima, kojoj su se Krimski Tatari protivili.

Tada aktuelna politička situacija nije bila tema ukrajinske pesme, jer pravila Evrovizije zabranjuju tekstove koji bi moglo da se opišu kao "politički sadržaj".

Go_A, "Shum" (2021)

Pre Kalush Orchestra, tradicionalni ukrajinski zvuk u neočekivanom elektro aranžmanu Evropi je predstavio sastav Go_A u pesmi "Shum", koja je zauzela peto mesto na takmičenju 2021. godine.

Pesma je postigla ogroman uspeh i prema glasovima publike osvojila drugo mesto na Evroviziji, odmah posle grupe Maneskin.

Ako ne računamo pesmu "Solovey" s kojom je Go_A trebalo da nastupa 2020. godine, kada je Evrovizija otkazana zbog pandemije, "Shum" je prva pesma na tom takmičenju koja je u celosti ispevana na ukrajinskom jeziku, a zasnovana je na tradicionalnim ukrajinskim pesmama vesnjankama.

Zanimljivo je da je jedan od članova Kalush Orchestra nastupao sa prošlogodišnjim predstavnicima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura