Poznati

Kaluš orkestar stigao u Torino kao zamena, pa su se popeli na krov Evrope: Ko su pobednici Pesme Evrovizije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2022

-

14:14

Kaluš orkestar stigao u Torino kao zamena, pa su se popeli na krov Evrope: Ko su pobednici Pesme Evrovizije
Tanjug/AP/Luca Bruno - Copyright Tanjug/AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Osvojivši neverovatan 631 poen, pobedu na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije odneli su predstavnici Ukrajine iz Kaluš orkestra sa pesmom "Stefanija". Reč je o relativno novoj šestočlanoj grupi koja u svojim pesmama stvara mešavinu modernog i tradicionalnog, a koja zapravo nije bila prvi izbor Ukrajine za put u Torino.

Kaluški orkestar formiran je kao izdanak rep grupe Kaluš i fokusira se na spajanje modernih hip-hop zvukova sa motivima koji se nalaze u tradicionalnoj muzici i umetnosti Ukrajine. Zajedničkim snagama Oleh Psijuk, Igor Didenčuk, MC Kilimmen, Timofi Muzičuk, Vitali Dužik i Saša Tab stvorili su "Stefaniju" koja je Ukrajini posle 2004. i 2016. godine donela treću pobedu na ovom muzičkom takmičenju.

Put koji su prešli da bi se popeli na krov Evrope nije bio nimalo lak. Ova grupa je zapravo zauzela drugo mesto na nacionalnom takmičenju, ali su pristali da predstavljaju svoju zemlju nakon što je iz takmičenja morala da se povuče prvoplasirana Alina Paš. U međuvremenu, u Ukrajini je izbio rat, a da bi došli u Italiju, ovi muzičari morali su da dobiju i specijalnu dozvolu da napuste zemlju.

Ukrajina je od početka bila jedan od glavnih favorita za pobedu, ali je nakon početka ruske invazije grupa praktično "zacementirala" svoju poziciju favorita na kladionicama. Šanse da Ukrajina pobedi išle su na preko 60 odsto, a iako je prema glasovima žirija bila tek četvrta, "Stefanija" je zahvaljujući 439 bodova dobijenih od publike ostavila sve daleko iza sebe.

Karta za Torino

Takmičenje Vidbur na kom se birao ukrajinski predstavnik na ovogodišnjoj Evroviziji održano je u februaru, a prvo mesto tada zauzela je Alina Paš sa pesmom "Tini zabutykh predkiv/Shadows of Forgotten Ancestors". Drugi, sa 14 poena (šest od žirija i maksimalnih osam od publike) osvojila je pesma "Stefanija". 

Međutim, Paš je morala da se povuče iz daljeg takmičenja zbog konroverzi koje su isplivale u javnost, a u vezi sa njenom istorijom putovanja na Krim. Kaluš orkestru je ponuđena šansa da otputuju u Torino, a zvanično su i postali predstavnici Ukrajine 22. februara.

Bend je osnovan 2019. godine i dobio je naziv po Kalušu, rodnom gradu Olega Psijuka. Pesma "Stefanija" napisana je u čast njegove majke koja je zapravo prvi put pesmu i čula kada je izvođena u finalu nacionalnog takmičenja. Neki od članova benda nastupali su obučeni u tradicionalnu ukrajinsku odeću sa početka 20. veka, ali je ružičasti šešir koji je nosio jedan od njih upravo pokazao njihov spoj sa modernim.

Samo dva dana nakon što su zvanično ušli u trku za Pesmu Evrovizije, u Ukrajini je izbio rat, pa je njihovo učešće na takmičenju bilo pod velikim znakom pitanja. Rusija je, u međuvremenu, izbačena iz takmičenja, a učešće Ukrajine potvrđeno je tek nakon što su članovi benda dobili i specijalnu dozvolu da izađu iz zemlje.

Naime, ukrajinska vlada trenutno zabranjuje muškarcima starosti između 18 i 60 godina da napuste zemlju.

"I pre rata smo bili favoriti"

Ukajina je u subotu uveče postala apsolutni rekorder kada je reč o broju glasova publike na ovom takmičenju, a ova zemlja je uspela da osvoji 12 poena od publike iz čak 28 zemalja što nije uspelo nikome do sada. 

Nesporan kvalitet pesme i zanimljiv nastup pali su nažalost u senku rata u toj zemlji, ali članovi ovog benda tvrde da su bili među favoritima i pre nego što je u Ukrajini došlo do sukoba.

Kako je glavni pevač ovog benda Oleh Psijuk rekao, Kaluš orkestar je po prognozama i pre nego što je rat izbio bio među favoritima.

"U poslednje vreme pesma Stefania bila je broj jedan prema evrovizijskim prognozama. Ali i pre nego što je rat izbio u Ukrajini bila je u top pet favorita. U poslednje vreme veoma sam uživao jer sam video da je slušaju u različitim državama koje smo posetili", istakao je on.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

On se na konferenciji za novinare održanoj nakon finala zahvalio svima koji su glasali i naveo da im za dva dana ističu specijalne dozvole, te da moraju da se vrate u zemlju.

"Pre svega želim da se zahvalim svakom Ukrajincu, ukrajinskoj dijaspori i svima širom sveta koji su glasali za Ukrajinu i pomogli da se ova pobeda donese Ukrajini. Pobeda je veoma važna, posebno ove godine. Hvala vam od srca. Slava Ukrajini. Imamo privremeno odobrenje da budemo ovde i završava se za dva dana i vraćamo se  u Ukrajinu. Teško je reći šta ću tačno da radim, jer je ovo prvi put da pobeđujem na Evroviziji, ali kao i svaki Ukrajinac, spremni smo da se borimo i da idemo do kraja", rekao je on, prenosi AP.

Ko će biti domaćin 2023?

Iako je Psijuk rekao da je siguran da će Ukrajina sledeće godine biti srećna da ugosti Evropu "u novoj integrisanoj i srećnoj Ukrajini", ko će tačno biti domaćin narednog takmičenja i dalje je neizvesno.

Zemlja koja pobedi uglavnom bude i domaćin takmičenja naredne godine, ali, kako navodi BBC, Ukrajina verovatno trenutno nema kapacitet za to, s obzirom na to da je nacionalni emiter UA:PBC bio meta napada u prvim danima rata.

U slučaju da zemlja ne želi ili nije u mogućnosti da organizuje takmičenje, drugi emiter uglavnom "uskoči". To se poslednji put desilo 1980. godine, kada je Holandija preuzela ulogu domaćina od Izraela nakon što je Izrael odbio da ugosti takmičare pošto je pobedio dve godine zaredom.

U saopštenju objavljenom u subotu uveče, EBU je naveo da odluka o takmičenju 2023. nije donesena. Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obećao da će organizovati takmičenje ako to ikako bude moguće.

"Daćemo sve od sebe da jednog dana ugostimo učesnike i goste Evrovizije u ukrajinskom Marijupolju", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin