Poznati

Kako je glasala publika u finalu Pesme Evrovizije: Konstrakta osvojila pet "dvanaestica"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2022

-

10:59

Kako je glasala publika u finalu Pesme Evrovizije: Konstrakta osvojila pet "dvanaestica"
Tanjug/AP/Luca Bruno - Copyright Tanjug/AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnica Srbije na ovogodišenjm takmičenju za Pesmu Evrovizije Ana Đurić Konstrakta zauzela je peto mesto i to zahvaljujući prvenstveno glasovima publike. Srbija je po glasovima publike iz 39 zemalja zauzela četvrto mesto, a maksimalnih 12 poena stiglo je iz pet država.

Pesma "In Corpore Sano" ukupno je imala 312 poena, a nakon prvog dela glasanja, u kom su čitani glasovi žirija, Konstrakta je bila na 11. poziciji. Samo je žiri iz Crne Gore i Hrvatske dao srpskoj predstavnici 12 poena, 10 poena stiglo je iz Severne Makedonije, a 8 iz Australije. Bodove je dobila i od žirija iz Belgije, Češke, Finske, Irske, Italije, Litvanije, Portugala, Slovenije, Španije, Švedske i Velike Britanije.

Kada je reč o glasovima publike, situacija je bila mnogo zanimljivija, a Konstrakta je zauzela četvrtu poziciju osvojivši 225 poena, odmah iza Ukrajine, Moldavije i Španije. Publika iz samo pet zemalja (Danska, Estonija, Litvanija, Moldavija, Ukrajina) Srbiji nije dala nijedan poen. 

Apsolutni pobednik prema glasovima publike je Ukrajina, koja je glasove dobila iz baš svake zemlje i koja je dobila maksimalnih 12 poena iz rekordnih 28 zemalja. Odmah iza Ukrajine prema broju "dvanaestica" nalazi se upravo Srbija, koja je najviše bodova dobila iz Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Slovenije i Švajcarske.

Po 10 poena za Konstraktu je stiglo iz Austrije, Bugarske i Češke, a 8 poena dali su glasači iz Australije, Francuske, Grčke, San Marina i Švedske. 

Koliko je tačno i od koga Srbija dobila poene pogledajte u grafikonu ispod:

Podsetimo, nakon što je Konstrakta dobila 225 poena od publike, Srbija je izbila na prvo mesto na tabeli i zadržala vođstvo sve dok nisu pročitani glasovi za Ukrajinu. Finalni skor stavio je Srbiju na peto mesto iza pomenute Ukrajine, Velike Britanije, Španije i Švedske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin