Poznati

Favoriti Pesme Evrovizije: Upoznajte pet izvođača koji se na kladionicama kotiraju bolje od Konstrakte

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

14/05/2022

-

21:14

Favoriti Pesme Evrovizije: Upoznajte pet izvođača koji se na kladionicama kotiraju bolje od Konstrakte
Favoriti Pesme Evrovizije: Upoznajte pet izvođača koji se na kladionicama kotiraju bolje od Konstrakte - Copyright Tanjug/AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Konstrakta, predstavnica Srbije na ovogodišnjoj Evroviziji, koja će večeras pokušati da pesmom "In corpore sano" dovede najveće muzičko takmičenje u Beograd, suočava se sa ozbiljnom konkurencijom, a najveću, prema predviđanjima kladionica predstavljaju predstavnici Ukrajine Kalush Orchestra.

Folk rep sastav ima impresivnih šezdeset procenata šanse da odnese pobedu na Evroviziji sa svojom pesmom "Stefania", šest puta više od još jedne miljenice publike Šveđanke Kornelije Jakobs.

U trenutku održavanja takmičenja, njihovi sunarodnici su u ratu sa Rusijom, ali frontmen grupe Oleg Psjuk kaže da je večerašnji nastup "njihov način da budu korisni svojoj zemlji".

"Želimo da pokažemo da smo živi, da je ukrajinska kultura živa, jedinstvena, raznovrsna i prelepa", rekao je Psjuk za CNN.

Švedska osvojila publiku emotivnom pesmom

Odmah posle Kalush Orchestra, na kladionicama je švedska predstavnica Kornelija Jakobs sa pesmom "Hold Me Closer".

Ona je započela svoju muzičku karijeru kao deo devojačkog benda "Love Generation", ali se grupa raspala već posle tri objavljene pesme.

Korneliju to nije pokolebalo da nastavi da se bavi muzikom i nastavila je vredno da radi na pisanju svojih pesama.

Ona je za zvanični portal Evrovizije rekla da joj teško pada grandioznost dvorane u kojoj će nastupiti.

"Između mene i publik je velika udaljenost, što je sasvim drugačije nego na Melodifestivalu (švedskom nacionalnom kvalifikacionom takmičenju za Evroviziju). Tamo sam se osećala kao na malom ostrvu usred publike, a ovde mi fokus mora više biti na kameri", rekla je umetnica.

Ona će svoju pesmu izvesti bosonoga, kao što je to bio slučaj sa njenom zemljakinjom Loren, koja je pobedila 2012. na Evroviziji koja se održavala u Azerbejdžanu.

"Kad su vam prsti i stopala na zemlji, mnogo je lakše naći balans. A pošto dok pevam često zatvaram oči, gubim ravnotežu. Primetila sam tako da mnogo bolje pevam, kad ne nosim cipele", rekla je ona.

Velika Britanija računa na društvene mreže

Sem je pevač i tekstopisac iz Eseksa koji je slavu stekao na društvenim mrežama, što ga je od trenutka kada je najavljen za predstavnika Britanije na Evroviziji visoko pozicioniralo na kladionicama.

Sa preko 12 miliona pratilaca i 100 miliona lajkova na TikToku, Sem je trenutno je najpraćeniji britanski muzički umetnik na platformama.

Kad je svet ušao u lokdaun u martu 2020, Sem je postavio prvu od svojih muzičkih obrada i ubrzo privukao pažnju čak i slavnih muzičara uključujući Džastina Bibera, Siju i Ališu Kiz. Kiz je čak postavila sopstveni video reagujući na njegovu obradu njene pesme "If I Ain’t Got You".

Od tada je potpisao ugovor sa Parlophone Records, izdao je svoj debitantski EP (The Sun's Gonna Rise) i dobio je vrhunsku podršku najvećih radio stanica u Velikoj Britaniji.

Interesantno je to da je Britanija prošle godine na Evroviziji bila na poslednjem mestu, a njen predstavnik Džejms Njuman sa pesmom "Embers" osvojio je nula bodova.

Ipak, Sem je svojevremeno izjavio da to za njega ne predstavlja pritisak.

"Neću dozvoliti da me stigma ili strah od dolaska na određeno mesto na tabeli zaustave da uradim nešto i budem deo nečega u čemu toliko uživam", rekao je on.

"Sve dok mogu da odem na Evroviziju i dok znam u dubini duše da ću uraditi svoj posao najbolje što mogu, sve ostalo je vam moje kontrole", rekao je on za Radio 1.

Italija konkuriše moćnom baladom

Mahmud i Blanko nadaju se da će Italija zahvaljujući njima zadržati titulu domaćina Evrovizije i naredne godine, a ako je suditi prema kladionicama, imaju solidne šanse da se to i ostvari, budući da zauzimaju četvrto mesto među favoritima, tik posle Ukrajine, Švedske i Velike Britanije.

Takođe, na Spotifaju je njihova pesma "Brividi" najstrimovanija od svih ovogodišnjih kandidata.

Iako na prvo slušanje deluje kao klasična balada, Mahmud, koji je pre tri godine takođe predstavljao Italiju na Evroviziji, kaže da ona govori o izražavanju emocija, a ne o specifičnoj ljubavi.

"Normalno je biti ranjiv i biti muževan. To mora da bude uobičajena, prirodna stvar, jednostavno deliti ljubav. To je život. Imam mnogo prijatelja i članova porodice koji se plaše da izraze osećanja i mislim da sam napisao pesmu, jer se više ne plašimo da budemo iskreniji prema sebi. Ljubav je biti slobodan u svakom slučaju", rekao je Mahmud.

Ako Mahmudu i Blanku pođe za rukom da trijumfuju, Italija će biti prva zemlja posle Irske, koja je devedesetih osvojila dve pobede zaredom.

Španija se oslanja na "zarazne" latino ritmove

"Za dlaku" je moglo da se desi da Šanel ne predstavlja Španiju na ovogodišnjoj Evroviziji, budući da je bila u užem izboru za ulogu Anite u rimejku Stivena Spilberga "Priča sa zapadne strane".

Uloga je na kraju pripala Arjani Debose, ali je Evrovizija dobila interesantnu kandidatkinju, koja na kladionicama zauzima visoku petu poziciju, iznad naše Konstrakte.

Interesantno je da se Šanel pripremala za Evroviziju, tako što je u cipelama s visokim potpeticama trčala na traci, pevajući svoj hit "SloMo".

"Rođena sam na Kubi. Imam latino ritam u krvi, tako da je to deo mene. Ali ovo je moja prva pesma i mislim da imam još mnogo toga da podelim i naučim o sebi kao umetnici", rekla je Šanel za portal Evrovizije.

"Imam još mnogo da učim i eksperimentišem, ali je u meni latinska krv, tako da će to ostaviti traga u kom god pravcu da krenem", dodala je ona.

Komentari (0)

Magazin