Aktuelno iz kulture

Severna Makedonija i Crna Gora neće učestvovati na Evroviziji 2023.

Komentari

Autor: AP/RTCG

15/10/2022

-

18:18

Severna Makedonija i Crna Gora neće učestvovati na Evroviziji 2023.
Evrovizija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Javni emiteri Crne Gore i Severne Makedonije odlučili su da ove zemlje neće učestvovati na takmičenju za pesmu Evrovizije 2023. koje će biti održano u Engleskom gradu Liverpulu.

"Nakon sagledavanja dostupnih resursa, troškova celog projekta i obaveza koje Javni servis očekuju u narednom periodu doneta je odluka da Crna Gora ne učestvuje na Evrosongu naredne godine. Odluka je doneta zato što je procenjeno da postojeće resurse treba usmeriti ka finansiranju tekućih i planiranih nacionalnih projekata i organizacionih i programskih reformi", piše RTCG.

„Pored značajnih troškova kotizacije, kao i cene boravka u Velikoj Britaniji – suočili smo se i sa nedostatkom interesovanja sponzora, tako da smo odlučili da postojeće resurse usmerimo ka finansiranju tekućih i planiranih nacionalnih projekata i organizacionih i programskih reformi, koje za sobom povlače i značajne investicione zahvate u opremu i prostorije“, kazali su iz Javnog servisa Crne Gore.

Slično je objašnjenje i državnog emitera Severne Makedonije MRT koji je saopštio da zemlja neće učestvovati na takmičenju za pesmu Evrovizije sledeće godine u engleskom gradu Liverpulu kako bi uštedela na računima za struju.

„Odluka je u najboljem interesu javnosti, s obzirom na povećane troškove zbog energetske krize, koji zauzimaju veliki deo budžeta za javne usluge“, navodi se u poruci emitera objavljenoj na njenom sajtu.

Rečeno je da će se do uštede doći jer neće biti plaćena taksa za registraciju za koju se očekuje da će biti veća od 39.143 evra naplaćenih prošle godine.

To je prvi put da Severna Makedonija neće učestvovati na evrovizijskom takmičenju od svoje nezavisnosti od bivše Jugoslavije 1991. godine, javio je AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura