Aktuelno iz kulture

Gudači Svetog Ðorđa slave 30 godina postojanja u Kolarcu

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2022

-

14:18

Gudači Svetog Ðorđa slave 30 godina postojanja u Kolarcu
Gudači Svetog Ðorđa slave 30 godina postojanja u Kolarcu - Copyright Euronews Cult

veličina teksta

Aa Aa

Kamerni orkestar Gudači Svetog Ðorđa proslaviće 30 godina postojanja koncertom 28. novembra u Kolarčevoj zadužbini, saopštili su organizatori.

Na programu su dela Šostakoviča, Šumana i Bartoka, kao i svetska premijera kompozicije "Lili Lalauna" Ivana Brkljačića na stihove Ive Andrića.

"Gudači Svetog Ðorđa" i Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO su najavili da će dirigent biti Srboljub Dinić, a solisti mecosopran Nataša Jović Trivić i violončelista Dragan Ðorđević.

Ansambl je osnovan 1992. godine na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića, a do danas su u tom orkestru svirale mnoge generacije najeminentnijih umetnika. 

Gudači za sobom imaju blizu 2.000 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu. Njihov repertoar obuhvata dela iz različitih stilskih epoha – od baroka do savremene muzike. Redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i dela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar.

Njihov muzički profil, posvećenost i entuzijazam stvorili su srdačne veze sa solistima, dirigentima i kompozitorima. U okviru orkestra postoji i radi više kamernih sastava koji su ostvarili veliki broj koncerata, nastupajući i na eminentnim domaćim festivalima (Međunarodna tribina kompozitora, BELEF, KOMA, itd).

Od značajnijih turneja i gostovanja ističu se ona u Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Austriji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Gudači redovno nastupaju na renomiranim festivalima: BEMUS, NOMUS, BELEF, NIMUS, Ohridsko leto, Interfest Bitolj, Mokranjčevi dani, Budva grad teatar, Sarajevski festival, Međunarodna tribina kompozitora i drugi.

Komentari (0)

Kultura