Aktuelno iz kulture

Francuski film "Planina" Tome Salvadora u programu Festivala autorskog filma

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2022

-

14:14

Francuski film "Planina" Tome Salvadora u programu Festivala autorskog filma
Francuski film "Planina" Tome Salvadora u programu Festivala autorskog filma - Copyright Prinstscreen YouTube/Festival International du Film de La Roche-sur-Yon

veličina teksta

Aa Aa

Francuski film "Planina" reditelja Tome Salvadora biće prikazan večeras u MTS Dvorani (sala 6) u okviru selekcije Takmičarskog programa 28. Festivala autorskog filma.

"Uvek stvaram filmove vezane za moja iskustva, tako je sa kratkim i dugometražnim projektima. Tako polazim od sebe, svojih želja, onoga što volim da radim, i od te avanture se razvija priča za scenario", kaže reditelj Salvador koji i glumi u svom autorskom filmu. 

Novo ostvarenje premijerno je prikazano juče na FAF-u, u sali Dvorane kulturnog centra Beograd.

U okviru sedmih Francusko-srpskih filmskih susreta na Festivalu, danas je održan i masterklas reditelja Tome Salvadora u Maršalovom salonu MTS Dvorane.

Junak filma "Planina" - Pjer, inženjer iz Pariza, odlazi zbog posla na Alpe, gde je privučen atraktivnim okruženjem, i tako kampuje sam visoko u planinama, ostavljajući iza sebe svakodnevicu. Tamo upoznaje Leu, kuvaricu alpskog restorana, gde počinje zaplet filma.

"Ranije sam želeo da budem vodič na planini, kao i režiser. Postao sam eto ovo drugo. Posle 30 godina ipak sam se vratio planini, istraživao sam sve u vezi prirode, planine, divljine. Tako otkrivam sve ono što je bilo vezano za mene, zato i glumim ovde", naveo je reditelj, scenarista, glumac "Planine". 

Kompletan autor svojih ostvarenja ističe za sebe da je prvenstveno reditelj, ali opet voli i da igra u njima, iako sebe ne smatra glumcem.

"Imam potrebu da glumim iz razloga što su svi moji kratki i dva duga filma u potpunosti vezani za mene. To su sve teme koje me se tiču i bilo mi je logično da u njima igram. Smatram da sam veoma fin reditelj, i bilo bi mi jako neprijatno da tražim glumcu da nešto uradi, a siguran sam da bi mu to bilo veoma teško. Tako je u mom prethodnom filmu bilo neophodno da glumac bude dosta pod vodom, onda je bolje da ja to uradim", istakao je francuski sineasta. 

"Planina" je imala premijeru na ovogodišnjem Kanskom festivalu u programu “Nedelja autora”.

Toma Salvador je režirao šest kratkih filmova koji su prikazani i nagrađeni na mnogim festivalima, uključujući program "Dve nedelje reditelja" u Kanu. 

Tokom rezidencijalnog boravka u Vili Mediči u Rimu napisao je scenario za prvi igrani film "Vincent", premijerno prikazan 2015. godine, nakon čega je bio na više od 40 festivala u Francuskoj i inostranstvu. 

U svom drugom dugometražnom filmu "Planina", autor je utisnuo i neočekivane elemente žanra naučne fantastike. 

"Oduvek sam voleo SF filmove, pratio sam ih, i dopada mi se da na platnu vidim ono čega nema u stvarnom životu. Opet, da bi bila prisutna fantastika, prvo je potrebno da se postavi realni okvir u filmu u pogledu likova i radnje, zapleta. Onda može da se to fantastično iznenada pojavi na potpuno prirodan način", zaključio je Toma Salvador. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura