Aktuelno iz kulture

Francuski institut u Novom Sadu dobio novu adresu

Komentari

Autor: Nataša Kovačev, Euronews Srbija

01/12/2022

-

08:43

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ogranak Francuskog instituta u Novom Sadu dobio je novu adresu. Posle restitucije, njihov prethodni prostor je vraćen Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a kulturni centar je sada u Kineskoj četvrti, od početka titule Evropske prestonice kulture nazvanoj Kreativni distrikt. 

Iako su tu već nekoliko meseci, zvanično otvaranje sačekalo je dolazak predsednika Senata Francuske Žerara Laršea, prvog koji je posetio Srbiju

"Čast nam je što smo ovde s vama ovom posebnom prilikom. Dan je ujedinjenja Vojvodine i Srbije, 25. novembra i ovaj datum nosi u sebi mnogo, mnogo simbolike. Bremenit je onom simbolikom koja se obraća i našem vremenu. Jedna unija, jedno sjedinjenje uz poštovanje posebnosti. Jedan put kroz koji se izbegava mnogo sukoba", rekao je Larše.

Predsednik Senata poveo je sa sobom i čelnike dva odbora - za spoljne poslove, odbranu i oružane snage, te senatora za evropske poslove, poručujući da postoji razlog za to.

Euronews/Mirko Todorović

Žerar Larše

"Prate me ova dva predsednika odbora u ovoj dvodnevnoj poseti Srbiji, s punom svešću važnosti integracije Srbije u Evropsku uniju, željom za tim i svesni odgovornosti Francuske na tom evropskom putu Srbije", ispričao je diplomata.

Obraćajući se sunarodnicima koji su u Vojvodini pronašli dom, Larše je naveo da Francuza u Pokrajini ima oko dve stotine.

"Novi Sad jeste jedan grad koji u ljudima izaziva divljenje. Svojim istorijskim i verskim nasleđem, svojom prošlošću. Kroz sve svoje istorijsko nasleđe koje je nekada haotično, nekada dosta uzburkano bilo, uspeo da izatka nešto što je jedno veliko bogatstvo i jedna velika prednost. U Novom Sadu su se mnoge kulture prožimale međusobno i zbilja ideja evropske kulture u punoj meri živi svoj smisao ovde večeras", istakao je Larše.

Zato, kaže, ne čudi što je, kao prvi grad van Evropske unije, poneo titulu Evropske prestonice kulture. Ta je godina i Francuskom institutu u Novom Sadu donela značajnu promenu.

"Ranije je Francuski institut bio u Pašićevoj ulici od 2004. godine, koliko se sećam", rekao je za Cult na Euronews Srbija Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada. 

Euronews/Mirko Todorović

Milan Đurić

"Tada je restitucijom taj prostor vraćen Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Tada se Francuski institut javio sa velikim problemom, da nemaju funkcionalan i adekvatan prostor za njihovo delovanje u gradu Novom Sadu i odlučili smo se upravo za ovaj ovde prostor u okviru Kreativnog distrikta", dodao je on.

Posle 18 godina rada u tom gradu, dobili su tako stalnu adresu.

"Francuski institut u Novom Sadu postoji od 2004. godine kao ogranak Francuskog instituta u Srbiji i mi trenutno imamo oko 200 polaznika koji pohađaju časove u našoj školi - od četiri pa do 94 godine. Za vreme pandemije taj broj je opao, kao i svuda, međutim sada ono što vidimo je otkad smo ovde u Kreativnom distriktu jeste da nam se stari đaci vraćaju, da imamo sve više novih đaka", objašnjava Vladimir Marinković, rukovodilac ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu.

Pojašnjava da je njihova misija širenje francuskog jezika i kulture i prožimanje sa kulturom sredine u kojoj žive. Na tome zajedno rade profesori iz Francuske i frankofoni studenti i profesori iz Srbije.

Komentari (0)

Kultura