Aktuelno iz kulture

Makedonsko-srpski film "Severni pol“ premijerno u Kanu

Komentari

Autor: RTS

01/07/2021

-

14:34

Makedonsko-srpski film "Severni pol“ premijerno u Kanu
Promo/Kino Oko - Copyright Promo/Kino Oko

veličina teksta

Aa Aa

Novi kratki film Marije Apčevske imaće svetsku premijeru u okviru zvanične selekcije festivala u Kanu. Film je nastao uz učešće srpskih autora i uz podršku Filmskog centra Srbije, piše RTS.

Od 3.739 krathih filmova prijavljenih za takmičarski program Kanskog festivala (The Short Films Competition) među 10 izabranih nalazi se film "Severni pol", koji je nastao u koprodukciji Severne Makedonije, Srbije i Mađarske.

Film će biti prikazan 16. jula i boriće se za Zlatnu palmu u pomenutoj kategoriji.

Rediteljka Marija Apčevska je jedna od uspešnijih makedonskih autora mlađe generacije. Producent je Robert Naskov sa kompanijom "Kino Oko" (Severna Makedonija), a koproducenti su Miloš Ljubomirović iz "Servia Filma" (Srbija), Miodrag Popović iz "Forgradea" (Srbija) i Piter Sekereš iz "Tivoli Productiona" (Mađarska).

Glavne uloge tumače Antonija Belazelkolska i Luka Mitev. Na filmu "Severni pol" su radili sprska kostimografkinja Biljana Grugur, montažer Dragan von Petrović, dizajner zvuka Bojan Palikuća, kolorista Goran Todorić, koordinator koprodukcije Vlastimir Stevanović i dizajner postera Nenad Radojčić (Braća Burazeri).

Filmski centar Srbije podržao je projekat "Severni pol" na konkursu za sufinansiranje manjinskih ko-produkcija 2019. godine.

Komentari (0)

Kultura