Aktuelno iz kulture

Sunčica Šido: Sedam novih nemačkih filmova od večeras na Gete festu

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

10:20

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

"Gete fest" biće otvoren večeras i trajaće do 11. decembra u Beogradu, od 10. do 13. decembra u Nišu i 19. do 22. decembra u Novom Sadu.

Koordinatorka programa kulture Gete instituta Sunčica Šido najavljuje da će posetioci moći da vide sedam najnovijih filmova iz Nemačke u okviru manifestacije koja je prebačena sada za decembar, dok je ranije održavana u kulturnim centrima u oktobru.

Film otvaranja je "Dragi Tomase" reditelja Andreasa Klajnerta, koji je na "Berlinalu" osvojio najviše, devet nemačkih nagrada "Zlatne Lole", a Šido je istakla da se ne radi o klasičnom biografskom ostvarenju koje govori o umetniku Tomasu Brašu (1945-2001).

Braš kao stvaralac nije mnogo poznatu Srbiji ali ta situacija će se promeniti filmom o njemu, kao i zbirkom njegovih pesama "lepi 27.septembar" koju priprema izdavačka kuća "Radni sto", očekuje ona.

"U filmu će videti na koji način su Klajnert i scenarista Tomas Vendrih imali potrebu da naprave film o fenomenu Braša, o malom čoveku koji je simbol snage otpora", istakla je koordinatorka programa.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njenim rečima, Klajnert je "uspeo da dočara poetsku atmosferu iz dela Braša, koji je pisao poeziju, prozu, eseje, prevodio Šekspira i Čehova, a bio je i filmski stvaralac čija su dva naslova prikazana u Kanu.

"Gete fest" će predstaviti i dva debitantska filma - feminističku tragikomediju "Svi pričaju o vremenu" rediteljke Anike Pinske i "Devojke iz ruševina - Priča Šarlote Šuman" Olivera Krahta, a šido podseća da su oboje reditelja studirala filozofiju i u pitanju su dva sveža filma koja se se bave važnim društveno-politiičkim temama.

"Percepcija odavde je da je Nemačka zemlja sa problemima prvog sveta, što i jeste u neku ruku. Teme bavljenja su vrlo golobalne", rekla je Šido.

Iz programa "Gete festa" Šido je istakla i film "Jok" Ditriha Brugemana, u kom se vidi presek nemačkog društva kad je u pitanju mikromilje srednjeg staleža, levičara, liberlanih i obrazovanih, koji potiču iz porodica koji mogu da ima pruže podršku.

Komentari (0)

Kultura