Aktuelno iz kulture

Ani Erno: Dodela Nobelove nagrade mogla bi da bude manje pompezna

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

16:29

Ani Erno: Dodela Nobelove nagrade mogla bi da bude manje pompezna
Ani Erno - Copyright Tanjug AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Francuskinja Ani Erno ocenila je da je to ustanova za muškarce, uoči svečanosti svečanog uručenja u Stokholmu u subotu.

"To se iskazuje u njenoj težnji ka tradiciji. Biti vezan za tradicije je možda muževnije, to je način da se prenese moć na druge", rekla je Erno u intervjuu agenciji Frans pres.

Prva Francuskinja i tek 17 žena dobitnica nagrade Švedske akademije od 1901. godine, Erno je primetila i da su se muškarci više isticali u držanju govora pri dobijanju nagrade.

"Primetila sam da su žene manje glagoljive u svojim govorima od muškaraca, znajući dobro da su praktičnije", ocenila je spisateljica.

Govoreći o potrebi da se Nobelova nagrada osavremeni, Erno je primetila da bi "mogli razmotriti da bude manje pompezna".

Boraveći u Stokholmu u nedelji koja prethodi svečanosti, na kojoj se očekuje švedska kraljevska porodica i oko 1.200 zvanica, Erno je primetila "ozbiljnost i raskoš nagrade", kao i "širinu i ulogu" koja ide uz Nobela.

Erno je rekla da želi posvetiti svog Nobela “svima koji pate od dominacije na ovaj ili onaj način, od rasizma, od svakog oblika nejednakosti" i svima koji se bore i prolaze neprepoznati.

Iako nije priželjkivala nagrade, Nobel je kod Erno pobudio želju da nastavi da piše i uživa u starosti.

"Mislim da je starost kad se možeš osvrnuti na mnogo stvari i to za mene znači da ih i zapišem, naravno", rekla je Erno.

Komentari (0)

Kultura