Aktuelno iz kulture

"Muzička epopeja" umetnika iz Maroka izvedena u Madlenianumu

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2022

-

23:48

"Muzička epopeja" umetnika iz Maroka izvedena u Madlenianumu
"Muzička epopeja" umetnika iz Maroka izvedena u Madlenianumu - Copyright Opera & Theatre Madlenianum/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Koncert pod nazivom ''Muzička epopeja'' - Trio za klavir, violinu i violončelo umetnika iz Maroka izveden je večeras u Operi i teatru Madlenianum u Zemunu. 

Muzički događaj je realizovan povodom svečanog zatvaranja proslave 65. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Kraljevine Maroka. 

Trio mladih muzičara - Dina Bansaid (klavir), Gibril Benani (violina) i Abdesamad Alasali (violončelo) je za svoj nastup u Beogradu odabrao kompozicije kao Trio za klavir, violinu i violončelo: “Trio br. 3 u ce-molu” Ludviga van Betovena i “Trio br. 1 u de-molu, opus 49” Feliksa Mendelsona.

Ambasador Kraljevine Maroko Mohamed Amin Belhaž istakao je da su muzičari stigli čak iz Kazablanke direktno u Beograd da održe večeras koncert i u svom prigodnom govoru izrazio je zahvalnost mnogobrojnoj publici što je došla da isprati obeležavanje diplomatskih odnosa dve zemlje. 

On je podsetio da se tokom cele tekuće 2022. obeležava 65 godina od početka diplomatskih odnosa Kraljevine Maroka i Republike Srbije, te da je sve krenulo 1. marta u Muzeju Pošte Srbije, kada je predstavljena specijalna kolekcija poštanskih marki dve prijateljske države. 

U znak odličnih odnosa dva naroda, Ambasada Kraljevine Maroko u Beogradu je izvela niz umetničkih i kulturnih aktivnosti u saradnji sa srpskim partnerima, sa ciljem predstavljanja bogate marokanske kulture srpskoj javnosti.

U martu na sceni Madlenianuma bio je održan koncert “Šalaban benda”, a koncert “Muzička epopeja” je zapravo finalna ceremonija zatvaranja svečane proslave i manifestacije "Maroko u Srbiji, Srbija u Maroku". 

Trio za klavir, violinu i violončelo - “Trio br. 3 u ce-molu” Ludviga van Betovena sadržao je četiri stava - "Allegro con brio", "Andante cantabile con variazioni", "Menueto" i "Finale". 

Betoven je po oceni Dine Basaid ključni autor klasične muzike koji je uspevao da emocije utisne u svoja vrhunska muzička dela.

Koncertna pijanistkinja i dirigent Dina Bensaid nastupa kao solista u najvećim evropskim koncertnim dvoranama, kao "Viktoria Hall" u Londonu ili Pariska filharmonija, a laureat je Međunarodnog takmičenja "Kraljica Elizabeta od Belgije". Do sada je ostvarila saradnju sa velikim evropskim dirigentima i orkestrima ( "Engleski kamerni orkestar" i "Pasdeloup"). 

Gibril Benani je solo violinista Marokanske filharmonije, profesor orkestra i kamerne muzike pri društveno-kulturnom programu "Mazaja" , kao i na Nacionalnom konzervatorijumu za muziku i ples grada Rabata, gde je studirao vilonu.

Usavršavao se na Nacionalnom regionalnom konzervatorijumu u Marseju, imao je priliku da nastupa širom sveta, posebno u Teatru Šatele u Parizu i u Pariskoj filharmoniji. 

Abdesamad Alasali je trenutno profesor i violončelista pri Marokanskoj filharmoniji, sarađivao je sa velikim dirigentima kao što je Žan-Klod Kazadez, kao i u evropskim koncertnim dvoranama - Pariska filharmonija.
 

Komentari (0)

Kultura