Aktuelno iz kulture

"Gramofon za jednu noć": Ljubavne zgode i nezgode malog čoveka u poeziji Tatjane Ćalasan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/12/2022

-

18:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

"Gramofon na jednu noć" naziv je knjige poezije autorke Tatjane Ćalasan koju čini 166 pesama bez imena nastalih od januara do decembra 2020. godine.

Nakon Beča, Podgorice i Novog Sada, Sarajeva i Trebinja, "Gramofon na jednu noć" imao je i beogradsku promociju na kojoj je stihove govorila glumica Nada Šargin, a moderator je bila rediteljka Maja Uzelac.

"Još uvek premotavam događaje i reakcije sa promocija. Često se našalim da nisi ništa napravio, ako nisi knjigu promovisao u Beogradu, tako da sam prezadovoljna i to je neki najkraći utisak", kaže Ćalasan za Euronews Srbija.

Tatjana Ćalasan je rođena 1977. godine u Zenici, a živi i radi u Podgorici. Završila je Fililoški fakultet u Novom Sadu, magistrirala na Fililoškom fakultetu u Beogradu. Trenutno je na doktorskim studijama na Filološkom fakultetu u Sarajevu. Bavi se prevodilaštvom i radi kao profesorka nemačkog jezika.  "Gramofon na jednu noć"  je Tatjanina prva zbirka poetskih zapisa.

"Korona nas je sve zatvorila. Neko se poklopio jastukom i tugovao - šta će sa sobom. Neko je bio u ozbiljnim problemima. Ja nisam, ali mi je bilo dosadno, jer sam navikla da šetam, upoznajem ljude. Poklopilo se možda i sa nekim životnim iskustvima koja su se do tad nagomilavala, a nisam imala prilike da im nađem formu da ih stavim na papir", objašnjava Ćalasan.

Euronews

 

Njene pesme nemaju naziv, ali "naziv može da da svako onako kako ih doživi i oseti". Zbirka je koncipirana tako da prati hronologiju kojom su pesme nastajale, pošto se zbirka zove "Gramofon na jednu noć", vinil-ploče postale su metafora za mesece u godini.

"Imamo dvanaest vinila, ali se nisam striktno držala unutrašnje mikrostrukture, tako da neki vinil ima dvanaest, neki dvadeset, a neki šest songova. Nazvala sam ih 'songovima', jer je muzika jako važan segment mog bića što se može osetiti i u samom tekstu", objašnjava autorka.

Prema njenim rečima, pesme prate ljubavne zgode i nezgode malog čoveka, koji pušta svoje emocije da lepršaju kroz njegov život - od tuge, zanosa, besa... 

Knjiga je ispunjena i ilustracijama akademske slikarke Sanje Raonić, koja je bila inspirisana upravo pesmama Tatjane Ćalasan.

"Ponudila sam Sanji da radi ilustracije, jer njen način izražavanja kroz linije i boje odgovara mojoj senzibilnosti kroz reči. Pristala je i zanimljivo je da su svih 34 ilustracije koje smo odabrale su nastale pod utiscima i inspiracijom kada je ona čitala pesme. Moram reći da one krase knjigu i zaista sam joj zahvalna što je učestvovala u ovom ozbiljnom podvigu", ističe naša sagovornica.

Tatjana ne namerava da se zaustavi na "Gramofonu na jednu noć" - već radi na novoj knjizi.

"Rukopis za sledeću knjigu je pripremljen, ali tu imam novih ideja, koje su ozbiljnije za realizaciju, ali je  potrebno i da se odmorim, jer sam u godinu i po dana imala petnaest promocija, što je bio krupan zalogaj", ističe pesnikinja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu