Aktuelno iz kulture

Đorđe Despić laureat nagrade "Branko Miljković" za knjigu pesama "Autohipnoza"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2022

-

11:49

Đorđe Despić laureat nagrade "Branko Miljković" za knjigu pesama "Autohipnoza"
Đorđe Despić laureat nagrade "Branko Miljković" za knjigu pesama "Autohipnoza" - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Književnik Đorđe Despić dobitnik je nagrade "Branko Miljković" za svoju knjigu pesama "Autohipnoza", jednoglasno je odlučio žiri.

U obrazloženju stoji da je žiri kojim presedava dr Jelena Mladenović, od 120 pristiglih pesničkih knjiga, odabrao Despićevu knjigu, koja je "oblikovana je kao koherentna celina u kojoj se otkriva autor zrele pesničke imaginacije i poetičke intencije".

"Inovativnost kratkih stihova leži u uspelom spoju narativnih segmenata i rafinirane emocionalnosti, od kojih se grade razuđene ali precizne pesničke slike, dok se suptilnim jezikom ocrtavaju granice bola kao mesta mogućeg isceljenja", navodi žiri.

Promo

 

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, dok je organizator dodele Niški kulturni centar.

Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa, a biće svečano uručena tokom aprila ili maja 2022. godine u Gradskoj kući u Nišu.

Đorđe Despić (1968, Užice), doktorirao je na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde radi kao vanredni profesor. Piše studije, eseje, kritike, poeziju.

Objavio je niz stručnih knjiga, kao i pesničku zbirku "Pesme i drugi ožiljci" za koju je 2018. dobio nagradu "Miloš Crnjanski". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura