Aktuelno iz kulture

Orvelova "1984" među najčitanijim romanima u Rusiji

Komentari

Autor: FoNet

14/12/2022

-

10:37

Orvelova "1984" među najčitanijim romanima u Rusiji
Orvelova "1984" među najčitanijim romanima u Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Roman Džordža Orvela "1984.", futurističko delo o totalitarnim vladarima koji građanima "ispiraju mozgove" kako bi osigurali njihovu podršku za besmislene ratove, u samom je vrhu najprodavanijih knjiga u Rusiji, javila je danas agencija Rojters, navodeći podatke ruskih knjižara na koje se poziva moskovski TASS.

Prema podacima onlajn knjižare LitRes, Orvelova knjiga je druga najprodavanija u svim žanrovima.

Roman britanskog pisca objavljen je 1949. neposredno nakon pada nacizma u Evropi, početka hladnog rata i rađanja sovjetskog komunističkog bloka na čelu sa Staljinom, a knjiga je bila zabranjena u Sovjetskom Savezu do 1988. godine.

Orvel je svojevremeno rekao da mu je upravo Staljinova diktatura poslužila kao model za kult ličnosti Velikog brata, čija je "misaona policija" terala građane na "izokrenuto razmišljanje" po kojem je "rat mir, a sloboda ropstvo".

Rojters navodi da "neki vide savremene odjeke u vladavini ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je iskorenio političku opoziciju i kritičke medije iz javne sfere za svoje dve decenije na vlasti, kao i rehabilitaciju sećanja na Staljina".

Putinova invazija na Ukrajinu u februaru dovela je do novih zakona koji su proglasili zločinom objavljivanje bilo kakvih informacija o ratu koje su bile u suprotnosti sa zvaničnim izjavama, navodi Rojters i podseća da Kremlj izbegava samu reč "rat", koristeći umesto toga Putinovu kovanicu "specijalna vojna operacija". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura