Aktuelno iz kulture

Deset događaja koji su obeležili godinu titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2022

-

19:48

Deset događaja koji su obeležili godinu titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu
Korzo - Copyright Ervin Kovač

veličina teksta

Aa Aa

Ovu godinu svako će pamtiti iz različitih razloga, ali jedan grad pamtiće po najznačajnijioj tituli u oblasti kulture.

U pitanju je Novi Sad koji ispraća godinu Evropske prestonice kulture sa više od 4.000 događaja, 6.000 umetnika i umetnica iz više od 35 svetskih i evropskih zemalja.

Evidentno je da je kulturna slika u Novom Sadu doživela veliku promenu, a mi izdvajamo deset veličanstvenih i po strukturi različitih događaja koji su obeležili godinu titule i koje će svi, sigurni smo, još dugo pamtiti.

1. Korzo

Korzo, kao najveći umetnički i produkcijski poduhvat u nedelji izvođačke umetnosti Kaleidoskopa kulture, ponovo je izmestio klasičnu muziku iz koncertnih sala, te tako približio ovu vrstu umetnosti svim sugrađanima.

NSEPK V Veličković

 

Pod vedrim nebom na Bulevaru Mihaila Pupuna svi prisutni bili su u prilici da slušaju jednog od najpoznatijih umetničkih ličnosti našeg vremena, Julijana Rahlina i Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Aleksandra Markovića.

2. Betoven maraton

U junu ove godine, Beogradska i Dortmundska filharmonija, u okviru Betoven maratona, naizmenično su izvele osam Betovenovih simfonija tokom celog dana u Gradskoj koncertnoj dvorani.

EPK V.Veličković

Betoven maraton

Kulminacija Betoven maratona bila je "Deveta simfonija” i čuvena „Oda radosti” izvedena na velikom koncertu na otvorenom na Petrovaradinskoj tvrđavi, na najvećoj bini do sada. Sve to muzičari i muzičarke iz Nemačke, Srbije i Slovačke izveli su pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca.

3. Liberta

U godini Evropske prestonice kulture Novi Sad je dobio i svoju prvu filmsku sagu o Novom Sadu - "Liberta – rađanje grada", reditelja Gvozdena Đurića i reditelja i scenariste Žanka Tomića.

Novosađani i Novosađanke na premijeri filma pod vedrim nebom na Petrovaradinskoj tvrđavi uživali su u istinitoj priči o kojoj se do sada malo znalo.

4. Vila

Trodnevni festival, prvi takvog tipa, koji je okupio velik broj ljudi u zelenilu ambijenta najstarijeg nacionalnog parka Fruške gore, učinio je da ova jedinstvena atrakcija ostane u sećanju svih posetioca.

V. Veličković

 

Festival Vila kroz muziku, pozorište, film, književnost, ples, gastro i dečji program okupio je neke od najznačajnijih evropskih heroina umetnosti u srcu Fruške gore.

5. Grad stripa

Novi Sad je oduvek bio grad devete umetnosti, gde su počeli neki od danas svetski poznatih crtača stripa.

EPK V.Veličković

 

"Grad stripa" okupio je najznačajnije crtače i crtačice koji su, poigravajući se sa ovom vrstom umetnosti, predstavili njene nove forme. Evropska prestonica kulture stala je rame uz rame sa evropskim tokovima stripa, i to u Distriktu, nekadašnjoj industrijskoj zoni grada i simbolu alternativnih kulturnih tokova.

6. Vreme i vaseljena

Spektakularna izložba pod naslovom "Vreme i vaseljena" kroz multimedijalni spoj digitalnog i analognog umetničkog izraza slavila je veliki um i stvaralaštvo Milutina Milankovića.

V. Veličković

 

Ovom izložbom, čiji je autor dr Dušan Jovović, označen je početak godine titule Evropske prestonice kulture, a izložba je bila jedna od najposećenijih u Srbiji ove godine.

7. Zeniteum

Scenskim spektaklom "Zeniteum 2022" u režiji slovenačkog avangardnog umetnika Dragana Živadinova na glavnom gradskom bulevaru, kod Banovine, Novi Sad je ušao godinu titule Evropska prestonica kulture.

V. Veličković

Zeniteum

Predstava se bavila povezanošću umetnosti i nauke, uz više od 60 umetnika prisutnih na sceni, a u glavnim ulogama bili su Anita Mančić, koja je oživela lik Mileve Marić Ajnštajn, dok je Boris Isaković bio u ulozi Milutina Milankovića.

8. Lajbah

Ljubljanski bend Lajbah nastupio je u novosadskom Domu vojske kada su izveli mjuzikl Wir sind das Volk (Mi smo narod). Mjuzikl je inspirisan provokativnim postmodernističkim dramaturškim delima Hajnera Milera.

EPK V. Veličković

 

Tako su svi prisutni uživali u muzičko-scenskoj izvedba koja predstavlja, u pogledu umetničkog izraza, stapanje Milerovog scenskog izraza sa provokativnom muzikom Lajbaha.

9. Karavan

Kroz četiri dana muzičkih i kulinarskih programa u novosadskim kulturnim stanicama, "Karavan" je sve prisutne poveo na jedinstveno putovanje regionima istočne, zapadne, severne i južne Evrope.

EPK M. Pudić

 

Internacionalne specijalitete za posetioce spremale su kulinarske zvezde iz različitih evropskih regija, dok su se u večernjim satima slušali izvođači world music žanra.

10. Doček

Na samom kraju, Novi Sad je ponovo na početku. Uz Doček kojim je godina titule otvorena, sada će biti i zatvorena i to uz tri spektakularne izložbe i domaće, regionalne i svetske izvođače kako 31. decembra, tako i 13. januara. 

Više o Dočeku, pročitajte u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Kultura