Aktuelno iz kulture

Srpska Atina ispraća titularnu godinu: Kosheen, Sevdaliza i virtuozi klasike na Dočeku u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/12/2022

-

13:07

Srpska Atina ispraća titularnu godinu: Kosheen, Sevdaliza i virtuozi klasike na Dočeku u Novom Sadu
Srpska Atina ispraća titularnu godinu: Kosheen, Sevdaliza i virtuozi klasike na Dočeku u Novom Sadu - Copyright Marko Ristić

veličina teksta

Aa Aa

Srpska Atina postala je jedna od najuspešnijih Evropskih prestonica kulture. Novi Sad je 2022. godinu, najvažniju u 21. veku za istoriju razvoja kulture grada, uspešno priveo kraju. Zahvaljujući nagradi "Melina Merkuri" koju Evropska komisija dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture, Novi Sad će svoju autentičnu interkulturalnost ponovo proslaviti kroz Doček. Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine, nominovan za najbolji evropski festival za 2022. godinu, biće organizovan po šesti put u Novom Sadu.

"Sumirajući rezultate tog najvećeg evropskog projekta u kulturi možemo samo sa ponosom da zaključimo da su efekti preduzetih aktivnosti trajni. Uspeli smo da rešimo jako bitna dugogodišnja pitanja. Novi Sad je dobio novu zgradu Muzičke i Baletske škole i prvu pravu koncertnu dvoranu, novo lice Podgrađa Petrovardinske tvrđave, Distrikt i kulturne stanice koje su aktivnim radom postigle cilj decentralizacije kulture. U naš rad uključili smo aktere iz različitih sfera društvene zajednice i zajedno sa njima kreirali kulturnu politiku, ali i programe koji su prepoznati i ocenjeni kao najbolji na evropskom nivou. Dočekom koji danas najavljujemo ulazimo u završnicu projekta Evropska prestonica kulture. To ne znači da će kulture u našem gradu biti manje, mi ćemo nastaviti da je razvijamo", rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

V. Veličković/EPK

 

Direktor Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković ističe da se Doček u Novom Sadu kao jedinstvena umetnička proslava i dalje unapređuje.

"Doček je uspešno otvorio titularnu godinu, tako želimo i da je zaokružimo. Milevi Marić Anštajn, Milutinu Milankoviću i Nikoli Tesli na otvaranju Evropske prestonice kulture posvetili smo predstave za pamćenje. Ovoga puta, velikanima srpske i svetske nauke posvećujemo tri nezaboravne novomedijske izložbe, do sada neviđene na ovim prostorima. Uz to, Doček nastavlja da neguje novosadsku dualnost u kojoj povezuje dva računanja vremena, dva kalendara, dva pisma... U dva dana — dve umetnosti. Spajajući vizuelnu i izvođačku umetnost domaći i umetnici iz celog sveta prirediće nam nezaboravne doživljaje 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i 13. januara širom grada, na brojnim lokacijama", najavio je Milenković.

Ubik Litvin

Kosheen

I dok 31. decembra stiže čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnici BRIT nagrade — sastav Stereo MC’s, miljenik berlinskih klubova di-džej Biesmans, jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu Perpetuum Jazzile, ali i čuveni domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom i drugi, 13. januar obeležiće, između ostalih, jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasijan, holandska muzička diva iranskog porekla Sevdaliza, ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji i dobitnica Elle Style Awards priznanja za 2022. godinu Konstrakta, indi rok zvezde Shortparis, jedan od najpriznatijih evropskih world music violinista Lajko Feliks, virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, afrička r’n’b princeza Nneka, legendarna Yu grupa u unplugged izdanju, svetski poznati sastav Divanhana i nova nada alterativne scene Sana Garić.

V. Veličković/EPK

 

Dok će blistavi umovi Mileve i Milutina zasijati kroz vizuelno delo umetnika dr Dušana Jovovića u Muzeju Grada Novog Sada i Studiju M, Teslina svetlosna galerija oživeće Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdex-ovih "Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti", Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije "Galerija 12", čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika

Vojvodine (SULUV) i drugi. Da bi koncerti zaista bili pretvoreni u doživljaje, 13. januara, zajedno sa izvođačima, na tome će raditi renomirani umetnici među kojima su reditelj Aleksandar Nikolić, umetnik Dejan Stojkov, dve profesorke sa fakulteta Tehničkih nauka Mia David i Tanja Milovanović ali i institucije kao što je Akademija umetnosti u Novom Sadu i mnogi drugi. 

Godinu Evropske prestonice kulture obeležilo je više od 4.000 događaja, 6.000 umetnika iz više od 35 svetskih i evropskih zemalja.

Ulaz za programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave slobodan je, dok će ulaznice po promotivnoj ceni za programe 13. januara biti dostupne od 9. decembra na prodajnim mestima Gigstix-a, kao i onlajn na sajtu gigstix.com.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura