Aktuelno iz kulture

Otvorena izložba "Mlečni put – umetnost, vreme, prostor" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/11/2022

-

13:45

Otvorena izložba "Mlečni put – umetnost, vreme, prostor" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
Otvaranje izložbe Mlečni put - Copyright Alfa Video

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Mlečni put", koja obuhvata radove preko 50 umetnika, umetnica i umetničkih grupa iz Novog Sada, Srbije i internacionalne umetničke scene, kroz istoriju, ali i uključivanje relevantnih savremenih umetničkih praksi, otvorena je u petak 25. novembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Istog dana otovreni su segmenti izložbe u Kreativnom distriktu – BIRO i Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe, prisutnima je objasnila da izložba povezuje istorijske, avangardne prakse, kao pokretače umetničkog eksperimenta, sa savremenim.

"Zbog toga smo želeli da se u okviru ovog projekta oslonimo i referišemo na projekat Centra za nove medije_kuda.org, odnosno njihov 'Trajni čas umetnosti' i Mapu medijske ontologije, kako bismo povezali konceptualnu umetničku scenu Novog Sada sa sličnim važnim regionalnim i internacionalnim istraživanjima, kao i onim što se dešava danas, odnosno sa sa savremenim medijskim i postmedijskim praksama. Projekat ovog centra je za nas važan i postao je neka vrsta okosnice za dalje proširenje izložbe", rekla je Kojić Mladenov.

Marko Ercegović, MSUV

Sanja Kojić Mladenov

Ona je pomenula i druge grupe i umetnike koji su se bavili procesom mapiranja umetničkih i društvenih aktera, kao što su grupa IRWIN iz Slovenije, Uroš Đurić, radijski podcast Femkanje Bojane Knežević i Katarine Popović, zatim mrežno mapiranje Vladana Jolera i Kejt Kroford, te psihogeografska istraživanja umetničke grupe diSTRUKTURA. Kustoskinja izložbe se zahvalila umetnicima i umetnicama, kolegama i koleginicama iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu na tehničkoj podršci, kao i Fondaciji Novi Sad - Evropska prestonica kulture.

U Galeriji MSUV u suterenu izveden je zvučni performans Ilia Belorukova, around, there, now. U Kino sali MSUV održane su projekcije filmova “Gestualni govor Jozefa Bojsa, 12-časovno predavanje, Edinburg, 1973.” Zorana Popovića i “Izvinjenje za modernost, Paviljon NSK Država u Vremenu” grupe IRWIN i Igora Zupea, uz gostovanje i razgovor sa autorima.

Marko Ercegović, MSUV

 

U Kreativnom distriktu BIRO iste večeri otvoreni su segmenti izložbe Arhiva MSUV – Projekti u Kineskoj četvrti / Kreativnom distriktu, Danica Bićanić, Mirko Lazović, i TOKI Art Space (Tokio Maruyama, Sawada Ikuhisa).

U Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada otvoreni su segmenti izložbe Katarina Allfa, Christo and Jeanne-Claude, diSTRUKTURA, Rastislav Škulec, i Verbumprogram (Ratomir Kulić, Vladimir Mattioni).

Program izložbe nastavljen je subotu 26. novembra u Kino sali MSUV, kada je održana projekcija dokumentarnog filma “Project Cancer” o umetniku Ulayu, uz razgovor sa scenaristom i kustosom Tevžom Logarom.

Marko Ercegović, MSUV

 

Izložba "Mlečni put" prezentuje primere nestabilne i emancipatorske umetničke prakse, od avangarde do savremene, medijske i postmedijske umetnosti. Neki od pionira medijske umetnosti i akcionizma su prvi put prezentovani u Srbiji. Među njima je američki umetnik Bil Vajola, začetnik video-umetnosti, zatim, Herman Nič, koji je bio vodeća ličnost bečkog akcionizma, radikalni performer Pjotr Pavlenski, te Ulaj, jedan od prvih stvaralaca polaroid fotografija, ali i performansa realizovanih kroz saradnju sa bivšom partnerkom, umetnicom Marinom Abramović.

Pokrovitelj MSUV je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Podršku izložbi pružili su Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022" – "Druga?Evropa", Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i EU-Japan Fest iz Tokija.

Marko Ercegović, MSUV

 

Izložba će biti dostupna za posetioce do 30. decembra 2022. godine u MSUV i Likovnom salonu Kulturnog centra, a u Kreativnom distriktu – BIRO do 11. decembra.

Komentari (0)

Kultura