Aktuelno iz kulture

Uz Antića, Zmaja, Balaševića, Jakšića i Kostića Evropska prestonica kulture "odsvirala" kraj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2022

-

16:11

Uz Antića, Zmaja, Balaševića, Jakšića i Kostića Evropska prestonica kulture "odsvirala" kraj
Uz Antića, Zmaja, Balaševića, Jakšića i Kostića Evropska prestonica kulture "odsvirala" kraj - Copyright Novi Sad/EPK V.Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Mika Antić, Jovan Jovanović Zmaj, Đorđe Balašević, Đura Jakšić i Laza Kostić, jedni od bardova pisane reči, pre svega poezije na ovim prostorima, a i šire, u većoj ili manjoj meri vezali su svoj život i stvaralaštvo za Novi Sad, utkavši tako sebe u značajan deo istorije Srpske Atine.

Srpska Atina iz 19. veka danas je u 21. veku Evropska prestonice kulture koja je godinu te značajne titule sada privela kraju.

U novom videu, koji je objavila Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ baš kroz stihove pomenutih velikana iz Antićeve pesme "Sasvim dosta", Zmajeve "Zora rudi", Balaševićeve "Divlji badem", Jakšićeve "Šta će" i Kostićeve "Snove snivam", simbolično je sažeto i prikazano sve ono što je obeležilo godinu titule Evropske prestonice kulture.

Video možete pogledati ovde:

Organizatori kažu da je 2022. godinu Evropske prestonice kulture obeležilo više od 2.000 programa, u kojima je učestvovalo gotovo 6000 umetnika iz 35 evropskih zemalja, uz goste iz azijskih, južnoameričkih i afričkih zemalja, i onih iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Skoro 500 partnera iz različitih oblasti učestvovalo je posredno ili neposredno na projektu.

Programski lukovi koji se najduže održavaju Doček i Kaleidoskop kulture prošle godine proglašeni za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, a Doček, Vila i Zastave Budućnosti nominovani su za najbolje evropske festivale u 2022. godini, u okviru 12. izdanja Evropskih festivalskih nagrada (European Festival Awards), i to u različitim kategorijama. Glasanje je u toku na sajtu European festival awards: https://www.europeanfestivalawards.org/

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura