Aktuelno iz kulture

Izložba posvećena Milevi Marić Ajnštajn zaokružuje godinu Evropske prestonice kulture u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2022

-

22:33

Izložba posvećena Milevi Marić Ajnštajn zaokružuje godinu Evropske prestonice kulture u Novom Sadu
Izložba Mileva - Copyright D. Jovović

veličina teksta

Aa Aa

Fotografije Upravo njena vožnja mirnim predelima Titela moći će da se vidi u slikama na novoj izložbi "Mileva" dr Dušana Jovovića u Muzeju na petrovaradinskoj steni koja natkriljuje Novi Sad. Posle svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture i njegove velike izložbe "Vreme i Vaseljena", ova izložba će zaokružiti godinu titule Evropske prestonice kulture.

Biće postavljena na 800 kvadratnih metara u obnovljenom delu zgrade Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, objektu koji je poznat kao Topovnjača ili Mamulina kasarna izgrađena još davne 1775. godine kao jednospratna vojna kasarna. Podsećanja radi, predstavljanjem lika i dela Mileve Marić Ajnštajn koju je odigrala Anita Mančić na Zeniteumu, otpočela je godina Evropske prestonice kulture u Novom Sadu. Posle Jovovićeve izložbe "Vreme i vaseljena", izložba "Mileva" predstavljaće najveću izložbu u Evropi, a ovaj umetnik ponovo će pomeriti granice vizuelne umetnosti.

Privatna arhiva

Dr Dušan Jovović

Mileva Marić, rođena je i odrasla u Titelu, a postala naučnica blistavog uma, ali zabranjene karijere. Izuzetno darovita žena, brzo je dolazila do ciljeva, ali povučena, nije isticala svoje talente.

Pohađala je škole koje su primale žene, pa se tako školovala u Rumi, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Zagrebu. O njenoj jačini i odlučnosti govori i činjenica da je stigla do Ciriha i upisala prestižnu Politehničku školu. Bila je izvrsna učenica, ali nažalost nikada nije uspela da je završi. Na kraju, bila je supruga Alberta Ajnštajna, ali po svemu sudeći, bila je mnogo više od svega toga.

profimedia

 

Izložba "Mileva" planirana je za kraj decembra, a sufinansirana je i od strane EU, kao jedna od aktivnosti IPA projekta prekogranične saradnje Mađarska - Srbija pod nazivom "Znamenite žene u nauci i kulturi: dizajniranje iskustva kroz zajedničku turističku rutu i proizvod".

Komentari (0)

Kultura