Aktuelno iz kulture

Od Jugoslavije do Brazila – Subini kosmopolitski ritmovi odjekivaće Novim Sadom u Drugoj? Evropi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2022

-

14:56

Od Jugoslavije do Brazila – Subini kosmopolitski ritmovi odjekivaće Novim Sadom u Drugoj? Evropi
Od Jugoslavije do Brazila – Subini kosmopolitski ritmovi odjekivaće Novim Sadom u Drugoj? Evropi - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Multimedijalna izložba, promocija albuma, slušanje muzike, mnogobrojne radionice i razgovori, koncerti, a sve u čast pioniru elektronske muzike bivše Jugoslavije i Latinske Amerike, Mitru Subotiću Subi, biće organizovani od 20. do 26. novembra u novosadskom Distriktu, i to u velikom finalu Evropske prestonice kulture, u okviru Druge? Evrope.

Jedinstveni omaž Subi otpočeće projektom "Suba: Novi Sad" u organizaciji Udruženja za promociju savremene muzičke umetnosti "Nove uši", koji će predstaviti njegovo stvaralaštvo kroz sve muzičke žanrove i vrste angažmana kojima se bavio, od muzike za pozorište, preko elektronske muzike, do bosanove. Subin vizionarski duh osetiće se od 20. novembra u Menzi, gde će biti smeštena interaktivna instalacija "Subina soba" — multimedijalna izložba koja će publici približiti Subine radove do odlaska u Brazil 1990. godine, kao i artefakte u vezi sa njegovim životom i radom, a kojom će kustosirati Bosiljka Zirojević Lečić. U okviru izložbe će publika moći da čuje i kultnu kompoziciju "The Dreambird", koju je Suba stvarao s Goranom Vejvodom, s albuma "In The Moon Cage" nagrađenog UNESCO nagradom za doprinos kulturi.

Do 26. novembra premijerno će biti održana promocija kompakt-diska "Suba: Novi Sad" na kojem će se naći Subina muzika različitih žanrova po izboru njegovog prijatelja i strip crtača Zorana Janjetova Janje, a svojevrsnu premijeru imaće i buklet publikacija "Dreambird/Suba: u potrazi za pulsom sveta" autora Lazara Džamića.

Upravo će Zoran Janjetov Janja, kao i Dragan Gojković, govoriti o Subinim počecima. Izdavač i kurator Vladimir Ivković održaće predavanje u okviru programa "Ko je Rex Ilusivi", dok će u razgovoru o "Muzici četvrtog sveta" u okviru promocije duplog vinila Mitra Subotića Sube "The Dreambird", koji je objavljen u Brazilu 2022, učestvovati čuveni brazilski muzičari Žoao Paraiba, Žoao Viskonde, kao i poznati srpski kompozitori i producenti Slobodan Misailović, Aleksandar Dujin i Jan Šaš.

Suba je stvarao i muziku za pozorište, pa će o tom segmentu govoriti reditelj Haris Pašović, koreografkinja i rediteljka Nada Kokotović i pesnik, esejista i kritičar Vladimir Kopicl. Publika će imati priliku da pogleda i video-radove Nebojše Krivokuće uz komentare autora, a ovom prilikom biće predstavljene i Fondacija "Mitar Subotić Suba", Zadužbina "Milan Mladenović" i Institut Suba iz Sao Paola.

NSEPK

 

U okviru programa posvećenih Subi, u Distriktu će radionice voditi di-džej Miloš Martinov Lag, perkusionista Žoao Paraiba ("A Brazilian View of Rhytms") i džez kontrabasista Aleksandar Milošević iz Holandije ("From Be to Bop"). Njima će se sa svojim predavanjem, prezentacijom i performansom pridružiti Aleksandra Ketig i plesačice u projektima Novosadske sekcije CID-UNESCO.

Muzika Mitra Subotića Sube nije određena samo jednim zvukom ili žanrovskim obeležjem, kao ni pripadnošću jednom kulturnom prostoru, tako da će njegov Novi Sad u ovom periodu pulsirati raznolikim muzičkim žanrovima Subinih prijatelja i saradnika pod nazivom "Žurka kod Sube", u okviru koje će nastupiti Modern Quartet, Žoao Paraiba, Ivan Fece Firči i drugi. Muzički program će započeti koncertom CéU, svetski priznate i višestruko nagrađivane pevačice iz Brazila čije stvaralaštvo je inspirisano Subinim radom, koja će u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, nastupiti 20. novembra u Gradskoj koncertnoj dvorani. Ulaznice za koncert dostupne su na celokupnoj prodajnoj mreži Gigs Tix, kao i na njihovom sajtu. Cena karte iznosi 500 dinara.

Michael Zeppetello

 

Svakog dana, u Menzi u Distriktu, biće otvorena i "Medijska soba" sa pregledom spotova i filmova na kojima je Suba radio.

Programski luk Druga? Evropa predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza. 

Komentari (0)

Kultura