Aktuelno iz kulture

Student rešio zagonetku sanskrita staru više od 25 vekova

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2022

-

13:52

Student rešio zagonetku sanskrita staru više od 25 vekova
Student rešio zagonetku sanskrita staru više od 25 vekova - Copyright AP/Niranjan Shrestha

veličina teksta

Aa Aa

Gramatički problem u staroindijskom jeziku, koji je mučio naučnike od 5. veka pre Hrista, rešio je student Kembridža i mogao bi da uvede revoluciju u proučavanje sanskrita.

Indijski doktorand Riši Radžpopat (27) dekodirao je pravilo koje je podučavao Panini, majstor drevnog sanskritskog jezika, koji je živeo pre otprilike dve i po hiljade godina.

Procenjuje se da sanskrit u Indiji govori samo oko 25.000 ljudi od više od jedne milijarde populacije, ali je to sveti jezik hinduizma i medij kroz koji se vekovima prenosi veliki deo indijske nauke, filozofije, poezije i druge svetovne literature.

Paninijeva gramatika, poznata kao Astadhyayi, oslanjala se na sistem koji je funkcionisao poput algoritma za pretvaranje osnove i sufiksa reči u gramatički ispravne reči i rečenice.

Međutim, dva ili više Paninijevih pravila često se primenjuju istovremeno, što dovodi do sukoba pravila.

Panini je podučavao "metapravilo" koje naučnici tradicionalno tumače ovako – "u slučaju sukoba između dva pravila jednake snage, pobeđuje pravilo koje dolazi kasnije u gramatičkom redosledu.

Međutim, to je često dovodilo do netačnih rezultata.

Radžpopat je odbacio tradicionalno tumačenje metapravila i umesto toga, pošao od pretpostavke da je Panini želeo da između pravila primenjivih na levu i desnu stranu reči, odaberemo pravilo primenjivo na desnu stranu.

Koristeći to tumačenje, Radžpopat je otkrio da Paninijeva "jezička mašina" proizvodi gramatički ispravne reči bez gotovo ikakvih izuzetaka.

Radžpopat je rekao da je imao "trenutak eureke" nakon što mu je njegov supervizor na Kembridžu, profesor sanskrita Vinćenco Verđijani, rekao: "Ako je rešenje komplikovano, verovatno grešite".

Komentari (0)

Kultura