Aktuelno iz kulture

"Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni": Premijera predstave "Revolt" u režiji Jovane Tomić u Ateljeu 212

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2022

-

14:03

"Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni": Premijera predstave "Revolt" u režiji Jovane Tomić u Ateljeu 212
Premijera predstave Revolt - Copyright Boško Đorđević/Atelje 212

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Revolt" po tekstu Alis Berč u režiji Jovane Tomić biće premijerno izvedena u petak 23. decembra u 20 sati, najavili su iz Ateljea 212.

Predstava "Revolt" nastala je prema tekstu britanske autorke Alis Berč "Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni" u prevodu Radmile Radovanović. Predstava "Revolt" nastaje prema tekstu u kome se engleska spisateljica ogledno bavi istraživanje položaja žene u pozorištu i jeziku u patrijarhatu.

Pobuna na koju tekst poziva jeste akcija redefinisanja i stalnog preispitivanja tog mesta na koje je žena društveno nehotice stavljena. Kroz niz duhovitih scena Alis Berč nudi obrte u polju prepoznatljivih situacija muško-ženskih odnosa.

Boško Đorđević/Atelje 212

 

Alis Berč je jedna od najznačajnijih predstavnica savremene britanske drame dvadeset i prvog veka. Ovo će biti prvo izvođenje nekog njenog komada na našim prostorima i na našem jeziku. Alis Berč je dobitnica značajnih pozorišnih nagrada. Za tekst "Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni" dobila je nagradu Džordž Divajn (George Devine) nagrada za najperspektivnijeg novog dramskog pisca za komad "Anatomija samoubistva" nagrađena je Suzan Smith Belkburn nagradom.

Boško Đorđević/Atelje 212

 

Predstava "Revolt" biće treća režija Jovane Tomić, jedna od najistaknutijih rediteljki svoje generacije, u pozorištu Atelje 212, ali i njena prva rešija na sceni "Mira Trailović". Prethodno, Jovana Tomić režirala je komad "Biderman i piromani" Maksa Frida (to je bila njena diplomska predstava) te nekoliko godina kasnije tekst "Urnebesna tama" Volframa Loca.

Boško Đorđević/Atelje 212

 

Autorski tim vođen rediteljkom Jovanom Tomić na predstavi "Revolt" su dramaturg Dimitrije Kokanov, koreograf Igor Koruga, kostimografkinja Selena Orb, scenografkinja Jasmina Holbus i kompozitor Luka Mejdžor. U predstavi "revolt" igraju: Jovana Stojiljković, Tamara Dragičević, Ana Mandić, Uroš Jakovljević i Aleksandar Vučković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura