Aktuelno iz kulture

Festival "Rokenrol zauvek" na beogradskom sajmu: Legende iz Srbije i regiona posvetile nastupe Masimu Saviću

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2022

-

22:49

Festival "Rokenrol zauvek" na beogradskom sajmu: Legende iz Srbije i regiona posvetile nastupe Masimu Saviću
Festival "Rokenrol zauvek" na beogradskom sajmu: Legende iz Srbije i regiona posvetile nastupe Masimu Saviću - Copyright Printskrin/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Jednodnevni muzički festival "Rock star fest" uz slogan "Rokenrol zauvek", u svom prvom izdanju počeo je na  Beogradskom sajmu, u Hali 4, a grupe su svoje nastupe posvetili preminulom kolegi Masimu Saviću. 

U organizaciji poznate kuće "Music Star Production", tokom jedne noći na rokenrol maratonu će nastupiti bendovi i muzičari iz Srbije i regiona: Dr Nele Karajlić, “Divlje jagode”, “YU Grupa”, “Atomsko sklonište”, “Teška industrija”, “Epilog”, ”Osvajači”, Milić Vukašinović i “Vatreni poljubac”, Jurica Pađen i “Aerodrom”.

Printskrin/Tanjug

 

Kragujevački rok bend „Epilog” je otvorio rokenrol feštu na Sajmu. Tokom 2021. bend je promovisao novi video- spot za singl „Ja imam san”, kao najavu svog drugog studijskog albuma i ujedno predstavljanje novog člana na mestu vokala - Aleksandru Alex Pavlović. Lider benda je gitarista i kompozitor Dragan Urošević Uroš, poznat kao jedan od osnivača takođe kragujevačkog sastava “Osvajači”, u svojoj dugogodišnjoj karijeri prvi put radi sa ženskim vokalom. 

Odmah posle “Epiloga” usledila je "Teška industrija", rok-grupa iz Bosne i Hercegovine osnovana 1974. u Sarajevu. Bend je prilično menjao svoje članove u karijeri bez pravog kontinuiteta, posebno vokale - muške i ženske. Sada im je u bendu, nakon nekoliko pevačica ranije - Lea Mijatović, veoma srećna i zahvalna što je večeras u Beogradu. 

Repertoar su im činile pesme sa njihovih devet studijskih albuma kao "Šta ti je život", "Otkad nisi moj",  "A i ti me iznevjeri" (2011) - obrada antologijskog hita grupe "Bijelo dugme", "Tugo nesrećo", još jedan rimejk, ovaj put numere od "Crvene jabuke", kao i "Majske kiše", koju su izvodili sa Kemalom Montenom. 

Tu poslednju pesmu su posvetili iznenada preminulom pop muzičaru Masimu Saviću.

Na listi je bila i numera "U meni jesen je", poznata kao delo Halida Bešlića, a najstarija pesma ove grupe "Život je maskenbal" je odsvirana i otpevana za kraj ovog nastupa. 

Nakon toga je puštena numera "Iz jednog pogleda" od Masima, sa njegovim likom na velikom video bimu u crnoj boji, sa godinom rođenja i smrti (1962-2022).

Printskrin/Tanjug

 

Onda je na binu izašao hrvatski umetnik Jurica Pađen i njegov "Aerodrom" - rok grupa osnovana 1978. godine u Zagrebu. Set listu su krenuli sa razigranom numerom "Kad misli mi vrludaju". 

"Mnogo mi je drago da smo večeras ovde nakon dužeg vremena. Nadam se da više nećemo praviti tolike pauze i da ćemo češće dolaziti u Srbiju. Sledeća pesma je posvećena našem Masimu", emotivno se obratio Jurica Pađen i sve oduševio čuvenom sjajnom rok baladom "Obična ljubavna pesma" u malo produženoj koncertnoj verziji. 

Na svirci večeras nizali su se veliki hitovi - pre svega nezaboravni "Fratello", ali i pesma "Što si u kavu stavila" iz novijeg perioda (2009). Refren "Stavi pravu stvar na pravo mesto" odjekivao je Halom 4 na Sajmu pred ogromnim brojem publike, iz hita "Stavi pravu stvar". 

Iako je trebalo da im sa tim hitom bude završen nastup, Jurica Pađen je bio sav srećan što im je organizacija dozvolila da publici podare još dve pesme u kojima pevač priznaje - "Ja te jednostavno volim" (2019), i naravno ushićeno viče - "Digni me visoko" kao izuzetan finiš rokenrola. 

Nakon nastupa ovih bendova, dalje se očekuju do kraja noći i predstavnici rok žanra iz Bosne - Milić Vukašinović i “Vatreni poljubac”, “Divlje jagode”, Dr Nele Karajlić, kao i domaće legende “YU Grupa”, pop rok sastav “Osvajači” i hrvatski rokeri “Atomsko sklonište” na čelu sa Brunom Langerom. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura