Aktuelno iz kulture

Partnerstvo Madlenijanuma sa operom Sankt Petersburga: Čelnici teatra se u 2023. nadaju novoj saradnji sa Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2022

-

14:54

Partnerstvo Madlenijanuma sa operom Sankt Petersburga: Čelnici teatra se u 2023. nadaju novoj saradnji sa Rusijom
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Za pozorišta bi 2023. trebalo da bude godina oporavka, smatra generalni direktor Madlenijanuma Andreja Rackov.  

Prema njegovim rečima, ukoliko svetska situacija bude dozvolila, Madlenijanum bi rado obnovio kontakte sa Rusijom i zapadnim zemljama i nada se da će to biti uspešno.

Rackov je naveo da imaju "divno partnerstvo sa operom Sankt Petersburga koja je podignuta na viši, državni nivo".

"'Madlenijanum' je jedino pozorište pozvano u februaru u zvaničnu posetu svim kulturnim ustanovama Sankt Petersburga i Rusije, i dogovori koji budu postignuti bi trebalo da budu realizovani na jesen 2023", izjavio je direktor te ustanove za Tanjug.

Prema njegovim rečima, "Madlenijanum" će u 2023. sigurno radlti jedan svetski poznat mjuzikl.

"Za sada imamo dva u opticaju. Koji će biti, zavisi od mnogo faktora", rekao je Rackov.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Andreja Rackov

"Madlenijanum" će nastaviti saradnju sa Beogradskim muzičkim svečanostima i Centrom beogradskih festivala, a za leto i jesen je u planu jedan mjuzikl sa Cebefom.

"Madlenijanum" puni 25 godina postojanja u januaru, a Rackov je primetio da je "lista stvari koje su otežavajuće malo duža nego stvari koje su olakšavajuće".

Prema njegovim rečima, "Madlenijanumn" je organizaciono i sturkturalno mali kolektiv sa 33 stalno zaposlenih, koji održavaju kompletan repertoar pozorišta 30 dana mesečno, uz angažovanje borjnih honorarnih saradnika.

"Olakšavajuća okolnost je što nemamo nijednog umetnika na plati što otvara mnogo mogućnsoti da za svaki projekat odaberemo onog ko nam je potreban. Sa druge strane svi su angažovani u svojim kućama a uskladiti termine je pomalo komplikovano", objasnio je Rackov.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

U budućnosti treba očekivati da će "Madlenijanum" zadržati dosadašnji način rada, a Rackov ističe da su za 25 godina dobro profilisali publiku.

"Pokazalo se da se pojavljuju nove generacije i vrsta ljudi koji dolaze u 'Madlenijanum' što je pokazalo da je izbor produkcije ispravan", ocenio je direktor te kuće.

Rackov je izrazio nadu "da će se u jednom trenutku prepoznati pionirski poduhvat privatnog vlasnika i finasijera", na gradskom ako ne i republičkom nivou.

"Madlenijanum" je odnedavno postao ustanova kulture "što daje dodatni dignitet i obavezu", a Rackov se nada da če se "ta obaveza prepoznati i u nekim višim instancama".

Komentari (0)

Kultura