Aktuelno iz kulture

Stotine arheoloških aretfakata u dve kuće u Alikanteu: Istraga u slučaju jedne od najvećih ilegalnih kolekcija

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2023

-

20:14

Stotine arheoloških aretfakata u dve kuće u Alikanteu: Istraga u slučaju jedne od najvećih ilegalnih kolekcija
Španska policija, ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dva muškarca su pod istragom nakon što je španska policija u dve stambene kuće u provinciji Alikante otkrila stotine arheoloških artefakata, kao i delova kostiju za koje se veruje da su stari i do 5.000 godina.

Istraga je počela u novembru nakon što je policiji dojavljeno da u kući u selu Gata de Gorgos se navodno nalaze drevni skeletni ostaci, preneo je Gardijan. Policija je u raciji pronašla delove kostiju za koje je lokalni arheolog utvrdio da su stari između 4.000 i 5.000 godina. 

U nedostatku bilo kakve dokumentacije koja bi objasnila prikupljanje, lokalni zvaničnici su ga ocenili nezakonitim.

Policija je u drugoj kući u obližnjem gradu Deniju pronašla 350 arheoloških artefakata, od mlinova iz bronzanog doba do delova rimskog razboja i feničanskih amfora, kao i blizu 200 delova kostiju.

"Nalaz je jedna od najvećih ilegalnih privatnih kolekcija u provinciji Alikante", saopštila je policija u petak. 

Stanar policiji tvrdio da je nasledio predmete

Fotografije snimljene tokom racije pokazuju stolove pretrpane delovimma kostiju, lobanju koja se nalazi na vrhu niza beležnica, kao i pod terase prepun obojenih artefakata. Stanar kuće rekao je policiji da je nasledio predmete nakon smrti rođaka. 

"Međutim, on nije imao nikakvu dokumentaciju kojom bi opravdao posedovanje tih delova niti je učinio bilo šta da ih reguliše", navela je policija.

Policija je takođe pronašla nekoliko beležnica koje sadrže beleške pisane rukom, za koje se veruje da ih je napisao pokojni rođak, u kojima je dokumentovana tačna lokacija na kojoj su predmeti pronađeni. 

Ove informacije bi mogle pomoći stručnjacima u datiranju i dodeljivanju vrednosti objektima, kao i rasvetljavanju ranije nepoznatih arheoloških nalazišta, navela je policija.

Dvojica muškaraca povezanih sa kolekcijama su pod istragom i mogli bi se suočiti sa optužbama za otuđivanje dobara od umetničke, istorijske, kulturne ili naučne vrednosti, navodi policija. 
Kako je istraga u toku, predmeti se čuvaju u Arheološkom muzeju Denije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura