Fokus

Iranska šahistkinja bez hidžaba se ne vraća kući: U strahu od odmazde seli se sa porodicom u Španiju

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2022

-

20:20

Iranska šahistkinja bez hidžaba se ne vraća kući: U strahu od odmazde seli se sa porodicom u Španiju
Iranska šahistkinja bez hidžaba se ne vraća kući: U strahu od odmazde seli se sa porodicom u Španiju - Copyright EPA-EFE/Lennart Ootes

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najbolje rangiranih iranskih šahistkinja Sara Kadem planira da se nastani u jednom španskom gradu, nakon što su se pojavile fotografije na kojima se vidi bez hidžaba dok je učestvovala na međunarodnom turniru u Almatiju, u Kazahstanu.

Kadem, koja je na 804. mestu u svetu i 10. u svojoj zemlji, nije planirala da se vrati u Iran posle turnira zbog straha od represalija, rekla su dva izvora za španski list "Pais".

Umesto toga, Kadem i njen suprug, filmski reditelj Ardešir Ahmadi zajedno sa njihovim malim detetom preseliće se u jedan španski grad, preneo je britanski list "Gardijan".

Za sada se ne zna da li je porodica već dobila dozvolu za boravak ili planira da traži azil.

Ova 25-godišnja šahistkinja poslednja je u nizu sportistkinja koje prkose iranskom strogom kodeksu oblačenja za žene od izbijanja antivladinih protesta u septembru posle smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je preminula u pritvoru policije za moral nakon što je bila uhapšena zbog neprikladnog nošenja hidžaba.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet