Fokus

Iran optužio London za "destruktivnu ulogu" u protestima u toj zemlji

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

15:35

Iran optužio London za "destruktivnu ulogu" u protestima u toj zemlji
Iran optužio London za "destruktivnu ulogu" u protestima u toj zemlji - Copyright Tanjug AP/Esteban Felix

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je danas da hapšenje građana povezanih sa Velikom Britanijom pokazuje, kako su naveli, "destruktivnu ulogu" Londona u nedavnim protestima.

"Neke zemlje, posebno ova koju ste pomenuli, nisu imale konstruktivnu ulogu u vezi sa nedavnim dešavanjima u Iranu. Njihova uloga je bila potpuno destruktivna i podstakla je nerede", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani na pitanje da prokomentariše to što je juče uhapšeno sedam osoba povezanih sa Britanijom, preneo je Rojters.

Iranska Revolucionarna garda uhapsila je juče sedam osoba povezanih sa Britanijom, uključujući i neke sa dvojnim državljanstvom, zbog antivladinih protesta koji su potresli zemlju, navodi se u saopštenju koje su objavili državni mediji. 

"Sedam glavnih vođa nedavnih protesta vezanih za Veliku Britaniju priveli su pripadnici obaveštajne službe Revolucionarne garde, uključujući građane sa dvojnim državljanstvom koji su pokušavali da napuste zemlju", navodi se u saopštenju.

Protesti širom Irana izbili su 16. septembra nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini koju je privela "policija za moral" zbog navodno nepropisnog nošenja hidžaba i pretvorili su se u opštenarodnu pobunu protiv vlasti. 

Iranska vlada je za nemire tokom protesta okrivila demonstrante koji žele da unište javnu imovinu i tvrdi da ih obučavaju i naoružavaju neprijatelji, uključujući Sjedinjene Američke Države, Izrael i Saudijsku Arabiju.

Ranije je zbog navodne veze sa protestima u Iranu uhapšeno i nekoliko francuskih državljana pod optužbom da su obaveštajni agenati, što je Francuska negirala, zahtevajući oslobađanje svih svojih državljana koji se nalaze u iranskim zatvorima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet