Fokus

Pariz negira da su Francuzi uhapšeni u Iranu špijuni

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2022

-

16:52

Pariz negira da su Francuzi uhapšeni u Iranu špijuni
Tanjug/AP/Lee Jin-man - Copyright Tanjug/AP/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je danas negirala tvrdnje iranskog ministarstva unutrašnjih poslova da su Francuzi, uhapšeni u Iranu, obaveštajni agenti koji su povezani sa protestima u toj zemlji i zahtevala oslobađanje svih svojih državljana koji se nalaze u iranskim zatvorima.

Francuska sva pritvaranja svojih državljana u Iranu smatra proizvoljnim, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova dostavljenom Rojtersu, i podseća da se trenutno nalazi sedam Francuza u iranskim zatvorima.

Francuska najoštrije osuđuje tretman kojem iranski režim podvrgava naše sunarodnike i smatra da su iranske vlasti odgovorne za sudbinu i postupanje prema svim francuskim državljanima, koji su u ovom trenutku proizvoljno pritvoreni u Iranu, ističe se u saopštenju.

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je Iran ranije danas, tokom obraćanja novinarima na samitu G20, da je sve agresivniji prema Francuskoj.

Odnosi između Francuske i Irana pogoršali su se poslednjih meseci jer su zaustavljeni napori da se nastave pregovori o iranskom nuklearnom programu, u kojima je Francuska jedna od strana.

Nekoliko francuskih obaveštajnih agenata uhapšeno je u vezi sa protestima u Iranu, izjavio je danas irački ministar unutrašnjih poslova.

Francuska je optužila Iran 6. oktobra za diktatorsku praksu i uzimanje francuskih građana za taoce, nakon emitovanja video snimka u kojem francuski par navodno priznaje da se bavio špijunažom.

Iran optužuje zapadne zemlje da podstiču antivladine proteste u toj zemlji koji su počeli posle smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra nakon što je privela policija zadužena za strogo poštovanje hidžaba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet