Fokus

Gardijan: Neobične povrede kod žena koje protestuju u Iranu, snage bezbednosti namerno gađaju određene delove tela

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2022

-

10:30

Gardijan: Neobične povrede kod žena koje protestuju u Iranu, snage bezbednosti namerno gađaju određene delove tela
Mahsa Amini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici iranskih službi bezbednosti, tokom antivladinih demonstracija koji su izbili u širom te zemlje, pucali su na žene koje su protestvovale namerno ciljajući određene delove tela, piše Gardijan.

Lekari i medicinske sestre, koji su u tajnosti lečili demonstrante kako bi izbegli hapšenje, rekli su da su primetili da žene često dolaze sa drugačijim ranama u odnosu na muškarce.

Muškarci su češće prijavljivali rane od, metaka iz sačmarica, u nogama, zadnjici i leđima.

Fotografije, koje su lekari dali novinarima Gardijana na uvid, pokazuju razorne rane po celom telu, od tzv. od sitne sačme iz puščanih patrona koje se koriste u lovu na ptice, a koje su snage bezbednosti ispaljivale na demonstrante iz neposredne blizine. 

Više od desetoro medicinskih radnika reklo je za Gardijan, da su rane od ispaljenih metaka nekim demonstrantima izazvale trajne posledice. Jedan lekar iz centralne provincije Isfahan rekao je da veruje da su pripadnici bezbednosnih službi namerno ciljali lica i genitalije žena "jer su želeli da unište njihovu lepotu".

"Lečio sam ženu u ranim dvadesetim, koja je sa dva metka upucana u genitalije. Desetak kuglica sačme bilo je duboko u njenoj unutrašnjoj strani butine. Sačma je relativno lako uklonjena, ali su dve kuglice bile izazov, jer su se nalazile između uretre i vaginalnog otvora“, rekao je lekar. 

Aktivisti ocenjuju da takvo rodno zasnovano nasilje ne iznenađuje s obzirom na položaj i prava žena u Iranu, prenosi Gardijan.

Protesti u Iranu počeli su 16. septembra zbog smrti Mahse Amini nakon što ju je privela policija zadužena za strogo poštovanje nošenja hidžaba, a pretvorili su se u opštenarodnu pobunu protiv klerikalne vlasti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet