Fokus

SAD uvele sankcije turskom biznismenu i njegovim saradnicima pod optužbom da je prao novac za Revolucionarnu gardu Irana

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

21:29

SAD uvele sankcije turskom biznismenu i njegovim saradnicima pod optužbom da je prao novac za Revolucionarnu gardu Irana
SAD uvele sankcije turskom biznismenu i njegovim saradnicima pod optužbom da je prao novac za Revolucionarnu gardu Irana - Copyright EPA-EFE/DOMINIK KULASZEWICZ POLAND OUT

veličina teksta

Aa Aa

SAD su danas uvele sankcije turskom biznismenu Sitkiju Ajanu i njegovim kompanijama zbog optužbi da je pomagao u prodaji nafte i pranju novca za potrebe iranske Revolucionarne garde.

Pozivajući se na saopštenje američkog ministarstva finansija, Rojters navodi da su Ajanove kompanije sklapale međunarodne kupoprodajne ugovore za iransku naftu, organizovale isporuke, pomagale u pranju prihoda i prikrivale poreklo nafte u ime iranskih snaga, a sve za potrebe Kuds sile, odnosno jednog ogranka iranske Revolucionarne garde.

''Ajan je sklapao ugovore za prodaju iranske nafte u vrednosti više stotina miliona dolara u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Evropi, a potom prihod preusmeravao u Kuds sili'', navodi se u saopštenju.

Pored Ajana, sankcije su uvedene i njegovom sinu Bahadinu, saradniku Kasimu Oztasu i još dvojici turskih državljana koji su bili uključeni u njegovu poslovnu mrežu.

Kako navodi Rojters, SAD su ove sankcije uvele u trenutku kada su veze između SAD i Turske zategnute zbog niza pitanja, uključujući neslaganje oko politike prema Siriji i turske kupovine sistema protivvazdušne odbrane od Moskve.

Novinska agencija ocenjuje da SAD nastavljaju sa sankcijama Iranu kako bi povećale pritisak da se oživi nuklearni sporazum sa Teheranom iz 2015, koji je ograničavao iranske aktivnosti u obogaćivanju uranijuma u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

SAD su 2018. istupile iz tog sporazuma.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet