Fokus

SAD uvele nove sankcije Iranu zbog cenzure na internetu i nasilnog suzbijanja demonstracija

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2022

-

18:38

SAD uvele nove sankcije Iranu zbog cenzure na internetu i nasilnog suzbijanja demonstracija
SAD uvele nove sankcije Iranu zbog cenzure na internetu i nasilnog suzbijanja demonstracija - Copyright Twitter/@ranarahimpour

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije iranskim zvaničnicima i entitetima zbog cenzure na internetu i nasilnog suzbijanja demonstracija nakon smrti mlade Mahse Amini.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da uvodi sankcije zvaničnicima Islamske revolucionarne garde, lokalnim zvaničnicima i upravnicima iranskih zatvora, kao i za dva entiteta koje optužuje za "pokušaje da ugroze digitalnu slobodu u Iranu".

Prema odluci Vašingtona, sva sredstva sankcionisanih u SAD biće zamrznuta, a Amerikancima je zabranjeno poslovanje sa njima, prenosi Rojters.

Mahsa Amini (22) preminula je 16. septembra u istražnom zatvoru iranske policije za moral, gde je bila zatvorena zbog "neprikladnog odevanja".

Njena smrt pokrenula je masovne proteste širom zemlje, a iranska policija je reagovala upotrebom sile.

Organizacije za ljudska prava navode da je najmanje 250 demonstranata ubijeno, dok su hiljade uhapšene, a državna televizija navodi da je poginulo 30 pripadnika bezbednosnih snaga.

Vlast u Teheranu optužuje SAD i druge zapadne zemlje za umešanost u proteste.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet