Fokus

Policija otvorila vatru na aktiviste okupljene kod groba Mahse Amini

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2022

-

15:46

Associated Press • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Policija je otvorila vatru na aktiviste koji su se danas okupili na grobu Mahse Amini da bi obeležili 40 dana od njene smrti. Na tom mestu počela su i hapšenja, prenosi svedok agencije Rojters. Aktivisti su prethodno uzvikivali parole "Žene, život, sloboda" i "Smrt diktatoru". Protesti se održavaju i na univerzitetu u Teheranu i drugim akademskim ustanovama u zemlji, prenosi Gardijan.

 

 

Iranska policija i snage bezbednosti su rasporedile jake snage u Sakezu, rodnom gradu Mahse Amini, ali i u Teheranu, Tabrizu i Raštu, prenosi Rojters.

Aktivisti su pozvali na demonstracije povodom 40 dana od smrti devojke koja je 16. septembra preminula u istražnom zatvoru iranske moralne policije, gde je bila zatvorena zbog "neprikladnog odevanja"

Tanjug AP/AP Photo

 

 

Smrt Mahse Amini je pokrenula masovne proteste širom zemlje, a iranska policija je reagovala upotrebom sile.

 

 

Organizacije za ljudska prava navode da je najmanje 250 demonstranata ubijeno, a hiljade njih uhapšeno, doj je državna televizija pomenula broj od 30 mrtvih pripadnika bezbednosnih snaga. Vlast u Teheranu oputužuje SAD i druge zapadne zemlje, tvrdeći da su umešani u proteste.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet