Fokus

Šire se antivladine demonstracije u Iranu: Protestima se pridružuju i radnici iz naftnog sektora

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2022

-

21:10

Šire se antivladine demonstracije u Iranu: Protestima se pridružuju i radnici iz naftnog sektora
Šire se antivladine demonstracije u Iranu: Protestima se pridružuju i radnici iz naftnog sektora - Copyright Tanjug AP/Esteban Felix

veličina teksta

Aa Aa

Iranske snage bezbednosti pojačale su danas gušenje antivladinih protesta u nekoliko kurdskih gradova, dok su se demonstracije na drugim mestima u Iranu proširile na vitalni energetski sektor zemlje, pre svega na fabrike koje proizvode naftu.

Dok su studenti igrali ključnu ulogu u protestima tako što su desetine univerziteta bile u štrajku, nepotvrđeni izveštaji na društvenim mrežama pokazuju da su im se pridružili i radnici u rafinerijama nafte Abadan i Kangan, kao i Petrohemijski projekat Bušehr, prenosi Rojters.

"Sa američkim sankcijama nametnutim iranskom izvozu nafte zbog nuklearnog programa te zemlje, veliki i neprekidni štrajkovi među energetskim radnicima mogli bi baciti Islamsku Republiku na kolena", rekao je analitičar Karim Sađadpur, viši saradnik u Carnegie Endovment for International Peace.

On je dodao da je Iran manje zavisan od nafte nego što je bio 1978. godine, ali izvoz energije i dalje je žila kucavica ekonomije.

Navodi se da je Kina, najveći iranski kupac nafte, jedna od retkih zemalja koja nastavlja da posluje sa Iranom uprkos sankcijama, ali štrajk naftnih radnika, kažu stručnjaci, mogao bi značiti da neće biti nafte za izvoz.

Protesti su zahvatili Iran otkako je Mahsa Amini, 22-godišnjakinja iz iranskog kurdskog regiona, preminula 16. septembra dok je bila u pritvoru zbog "neprikladne odeće", što je jedan od najsmelijih izazova Islamskoj Republici od revolucije 1979. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet