Fokus

Iranska aktivistkinja za Euronews: Uprkos brutalnosti vlasti protesti se nastavljaju, sada imaju revolucionarni karakter

Komentari

Autor: Euronews

05/10/2022

-

18:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Iranu ne jenjavaju protesti u čitavom nizu gradova posle smrti devojke u pritvoru policije za moral. Mahsa Amini je uhapšena u Teheranu zbog, kako je navedeno, neadekvatnog oblačenja. Njena smrt je izazvala najveći opozicioni talas na iranskim ulicama, najveći od 2019. godine kada je vlada odgovorila grubom silom na proteste zbog skoka cene goriva. 

O ovoj temi za Euronews Srbija govorila je Šadi Sadr, koosnivačica organizacije Pravda za Iran i pravni ekspert za ljudska prava. Kako ona ističe, protesti se nastavljaju i oni sada imaju "revolucionarni karakter". Međutim, broj stradalih raste.

"Uprkos grubom slamanju protesta za kojim je vlada posegla, protesti se nastavljaju i to širom zemlje. I to već ima neki revolucionarni karakter. Izdat je manifest sa sloganom koji cilja čitavi politički režim. Pomenuli ste akt pobune, ali je još važnije to da ako poredite ove proteste sa prethodnima, videćete da snage bezbednosti uglavnom pribegavaju napadu na demonstrante koji bi se onda razbežali. Ovoga puta možemo videti, o tome postoje snimci, da se demonstranti sada brane, da napadaju policijska vozila, uništavaju im opremu i napadaju ljude. Dakle, nema sumnje da ovi protesti sada imaju revolucionarnu prirodu, dok se istovremeno brutalnost slamanja protesta ne zaustavlja", istakla je ona.

Aktivisti za ljudska prava, inače, izveštavaju da su najmanje 83 osobe ubijene za skoro dve nedelje protesta, a Šadi ističe da je to zato što bezbednosne snage koriste srtonosnu silu svesni da uživaju apsolutnu nekažnjivost za svoja dela, između ostalog, dodaje, i zato što nema dovoljno pritiska međunarodne zajednice u naporima da se zaustavi krvoproliće.

"Ono što smo videli u poslednjih nekoliko dana da se internet gasi paralelno sa akcijama napada na demonstrante. Razlog tome je što je protesta sve više i što je sve više ljudi na njima. Raste i broj uhapšenih ljudi, kao i broj onih koji su teško povređeni", istakla je ona.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je inače pozvala Evropsku uniju da nametne sankcije Iranu, a na pitanje kakvav međunarodni odgovor bi želela da vidi, Šadi kaže da se međunarodna zajednica suočava sa dilemom na čiju stranu bi trebalo da se svrsta.

Podseća na 2019. kada je bio prethodni ustanak i tada se ista matrica ponovila. Internet je ugašen i posle nekoliko nedelja protesti su brutalno ugušeni a rezultat toga je bilo na hiljade ubijenih, povređenih i uhapšenih. Međunarodna zajednica je, naglašava, ostala "nezainteresovana i neefikasna u zahtevima da počinioci za to odgovaraju". 

"Zbog toga je i formiran tribunal koji su formirale nezavisne organizacije civilnog društva sa glavnim zadatkom da istraži zločine i postara se da ti zločini ne budu zaboravljeni. Upravo danas je formiran i međunarodni panel advokata koji je predstavio nalaze dvogodišnje istrage i svoju procenu. I u toj proceni se navodi da su najviše vlasti, počev od vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Hamenija pa naniže preko Raisija, aktuelnog predsednika i bivšeg čelnika pravosudnog sistema zemlje, pa do policijskih jedinica, izvan razumne sumnje bili deo kriminalnog plana na osnovu kojeg su počinili zločine protiv čovečnosti. Oni su i podsetili međunarodnu zajednicu da je ogromna većina ovih demonstranata pretrpela kršenje ljudskih prava. Međunarodna zajednica ostaje dosad neaktivna čak i u osudi nasilja nad hrabrim demonstrantima koji rizikuju svoje živote. Reč je o istim svirepostima kao i 2019. godine. Panel je pozvao na sankcije zbog kršenja ljudskih prava i formiranje nezavisne istrage Ujedinjenih nacija. Ovi pozivi se ponavljaju od 2019, od strane civilnog društva. Nadamo se da će ovoga puta međunarodna zajednica reagovati odlučnije i brže. Mora se zaustaviti ovo krvoproliće i pozvati na odgovornost one koji su počinili ovo i prethodne zločine nad građanima", zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet