Fokus

Iranske učenice skidanjem hidžaba protestuju protiv vlade

Komentari

Autor: BBC

04/10/2022

-

22:30

Iranske učenice skidanjem hidžaba protestuju protiv vlade
Iranske učenice skidanjem hidžaba protestuju protiv vlade - Copyright Twitter/@ranarahimpour

veličina teksta

Aa Aa

Učenice u Iranu mahale su maramama i skandirale protiv klerikalnih vlasti, dajući podršku najvećim protestima od islamske revolucije. Na video snimcima čiju je autentičnost potvrdio BBCvide se demonstracije u školama u nekoliko iranskih gradova.

Protesti su nastavak besa koji je izazvan u Iranu posle smrti Mashe Amini prošlog meseca u Teheranu, koja je umrla u pritvoru pošto je privedena zbog kršenja zakona o hidžabu.

U Karaju su devojčice, prema izveštaju, isterale službenika za obrazovanje iz njihove škole. 

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama u ponedeljak, vidi se kako mu devojke viču "sram te bilo" i bacaju na tog čoveka nešto nalik praznim flašama dok se on povlači prema izlazu. Na drugom snimku iz istog grada koji se nalazi zapadno od Teherana, one uzvikuju:" Ako ne budemo ujedinjene, ubiće nas sve, jednu po jednu".

U Širazu, gradu na jugu Irana, desetine učenica je u ponedeljak blokiralo saobraćaj na glavnom putu, mašući maramama i uzvikujući  "smrt diktatoru" - pozivajući se na vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneija, koji se pita o svim najvažnijim državnim stvarima, prenosi BBC.

AP photo

 

Jedan broj učenica je fotografisan kako stoje u svojim učionicama nepokrivenih glava, a neke od njih su nepristojno pokazivale srednji prst u pravcu portreta ajatolaha Hamneija i osnivača Islamske republike, ajatolaha Ruholaha Homeinija.

Protesti učenica počeli su nekoliko sati nakon što je ajatolah Hamnei, koji ima poslednju reč o svim državnim pitanjima, optužio Sjedinjene Američke Države i Izrael, najveće neprijatelje Irana, da usmeravaju i stoje iza "nereda."

On je takođe dao punu podršku snagama bezbednosti, koje su na proteste odgovorile nasilnim obračunom sa demonstrantima.

Podsetimo, nemire je izazvala smrt Mahse Amini, 22-godišnje Kurdkinje koja je pala u komu nakon što ju je pritvorila moralna policija 13. septembra u Teheranu zbog navodnog kršenja zakona koji zahteva da žene pokrivaju kosu hidžabom, ili marama.

Umrla je u bolnici tri dana kasnije. Njena porodica je tvrdila da su je policajci tukli pendrekom po glavi i udarali je glavom o jedno od njihovih vozila. Policija je negirala da je žrtva bila maltretirana i kao uzrok smrti navela "iznenadni zastoj srca". 

Prvi protesti održani su u severozapadnom Iranu naseljenom Kurdima, gde je živela Mahsa Amini, a zatim su se brzo proširili širom zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet