Fokus

U protestima u Iranu ubijeno najmanje 28 dece

Komentari

Autor: FoNet

12/10/2022

-

21:25

U protestima u Iranu ubijeno najmanje 28 dece
U protestima u Iranu ubijeno najmanje 28 dece - Copyright Tanjug AP/Esteban Felix

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje je dvadesetosmoro dece ubijeno u gušenju protesta širom Irana koji su se proširili u toj zemlji nakon što je u pritvoru preminula devojka Mahsa Amini, a mnoga deca su privedena u zatvore za odrasle osobe, tvrde organizacije iranskih boraca za ljudska prava iz te zemlje i inostranstva.

Protesti su počeli 16. septembra kad je dvadesetdvogodišnja Amini umrla u bolnici pošto je pala u komu, najkon što ju je policije u Teheranu privela zbog navodno nepravilnog nošenja hidžaba koji bi, prema strogim islamskim propisima, trebalo potpuno da pokriva kosu.

Iransko društvo za zaštitu prava dece osudilo je nasilje prema deci koja su učestvovala u protestima na ulici i u školama, navodi AFP.

"Prema statistikama, dvadesetosmoro dece je ubijeno u tim sukobima, većinom u siromašnoj pokrajini Sistan-Balučistan", navela je ta organizacija na svojoj intenet stranici.

Ta organizacija upozorila je da "porodice nisu znale što se dogodilo s njihovom decom", a da se "suđenja organiziju bez prisustva advokata i sudija za decu, i bez policije za decu".

Amnesti Internešnel je ranije objavio da su u pokrajini Sistan-Balučistan ubijene desetine ljidi, dok ih je na stotine povređeno u Zahedanu na prostestima protiv navodnog silovanja petnaestogodišnjakinje u policijskoj stanici.

Pomoćnik komandanta iranskih Čuvara revolucije Ali Fadavi izjavio je 5. oktobra iranskim novinarima da je prosečan uzrast privedenih na nedavnim protestima "oko 15 godina", objavio je portal alarabijanjuz.

"Oko 300 osoba uzrasta od 12 do 13 i od 18 do 19 godina su u kućnom pritvoru", rekao je advokat za ljudska prava Hasan Raisi, tvrdeći da su deca koja su privedena smeštena u zatvore s odraslima koji služe kazne zbog droge, navodi danas portal Iran Wire sa sedištem u Londonu.

Te informacije "vrlo su zabrinjavajuće", rekao je Raisi i naglasio da "deca do 18 godina nikad ne smeju da budu u ćelijama s kriminalcima starijima od 18 godina".

"To je zakonska obveza, to nije preporuka", rekao je Raisi.

Tokom protesta učenici su uzvikivali parole protiv režima, a devojke su skidale veo u znak solidarnosti sa Mahsom Amini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet