Aktuelno iz kulture

Zvezde "Romea i Julije" iz 1968. godine tuže studio zbog golišave scene u filmu

Komentari

Autor: Euronews

04/01/2023

-

14:10

Zvezde "Romea i Julije" iz 1968. godine tuže studio zbog golišave scene u filmu
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dve zvezde filma "Romeo i Julija" iz 1968. tuže studio Paramount Pictures za više od pola milijarde dolara zbog golišave scene u tom ostvarenju koju su snimili kao tinejdžeri.

Olivija Hasi koja je tada imala 15, a sada ima 71 godinu i Lenard Vajting, koji je godinu dana stariji od nje, podneli su tužbu u Višem sudu u Los Anđelesu za seksualno zlostavljanje, maltretiranje i prevaru.

Reditelj Franko Zefireli, koji je preminuo 2019. godine navodno je glumcima rekao da će nositi veš u boji kože u sceni snimljenoj u spavaćoj sobi, stoji u tužbi. Međutim, on je na sam dan snimanja rekao Vajtingu koji je glumio Romea i Hasi, koja je tumačila lik Julije, da će nositi samo šminku na telu i da će kameru pozicionirati tako da se ne primećuje da su nagi.

Ipak, snimljeni su goli, navodno bez njihovog znanja, što krši zakone Kalifornije i Sjedinjenih Američkih Država, budući da su bili maloletni.

Zefireli im je rekao da moraju da glume nagi ili će "film propasti, a to bi moglo da naškodi njihovim karijerama", stoji u tužbi.

Profimedia

 

Glumci su "verovali da nemaju izbora", osim da postupe kako im je naređeno, a njihovi intimni delovi tela na kratko su prikazani u sceni.

Film je bio veliki hit svog vremena i gledale su ga generacije srednjoškolaca koje su kasnijih godina izučavale Šekspirova dela.

Prema tužbi Hasi i Vajtinga, glumci su zbog toga decenijama trpeli emocionalnu bol i mentalne probleme zbog čega njihove karijere nisu kasnije bile odraz uspeha tog filma.

Oni zbog toga zahtevaju odštetu veću od 500 miliona dolara.

Ipak, u jednom intervjuu za Variety povodom 50. godišnjice filma, Hasi je branila "spornu" scenu, rekavši da ju je Zefireli snimio "s ukusom".

"Niko u mom uzrastu to pre nije uradio. To je bilo neophodno za film", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura