Aktuelno iz kulture

Bora Ćosić, Goran Petrović, Vedrana Rudan i drugi pisci u trci za Ninovu nagradu

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

15:49

Bora Ćosić, Goran Petrović, Vedrana Rudan i drugi pisci u trci za Ninovu nagradu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U širi izbor za književnu NIN-ovu nagradu ušao je 31 roman od ukupno 171 prijavljenih na konkurs, saopštili su danas organizatori.

Nakon ove prve selekcije, žiri u sastavu Teofil Pančić, Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, objaviće u časopisu NIN 12. januara uži izbor sa kratkim prikazima romana, kaže se u saopštenju.

"Najuži krug i razgovore s finalistima štampaćemo 19. januara, a članovi žirija saopštiće ime dobitnice ili dobitnika NIN-ove nagrade 23. januara oko podneva", saopštio je NIN.

U širem izboru su romani Gorana Babića "Vidno polje", Slobodan Tišma sa "Astal tiš riba friš. Život pesnika", Branko Rosić i "Dolazak matadora", "Doživotna robija" Vedrane Rudan i "Lakonogi dan" Jelene Lengold.

Konkurišu za NIN-ovu nagradu i Vladimir Jaćimović sa "Povratkom na Zejrek",  Danica Vukićević i "Unutrašnje more", "Mapa oproštaja" Siniše Soćanina, "Ne može sunce da čeka" Zorane Maravić i Bora Ćosić sa "Bergotovom udovicom".

Među 31 naslovom su i "Klub istinskih stvaralaca" Milana Tripkovića, Goran Petrović sa  "Papirom sa vodenim znakom" i "Ikonostasom sveg poznatog sveta", kao i Saša Mladenović sa "Kozjim ustankom" i Saša Dimoski i "Između svetova".

Tu su i Bojan Vasić i "Vlastelinstva", Ana Marija Grbić i "Mrtvi na dodir", Saša Savanović i "Novo sada", Vladimir Mirkov Živanović sa "Slepim putnikom", "Priručnik za solidan život" Olivere Zulović i "Paklena putarina" Vladimira Kopicla.

Slede Goran Marković i "Doktor D", Predrag Crnković sa "Istorijom tajnih službi u Srbiji 1835-1903", Mirjana Drljević i "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo", "Koljka i Sašenjka" Uglješe Šajtinca i "Klara, Klarisa" Marijane Čanak.

Nominovani su i Predrag Marković sa "Zemunskom knjigom mrtvih", Miloš K. Ilić i "Deca nedođina", "Mesečari" Dalibora Pejića, "Mir i mir" Mirjane Novaković, i Vida Davidović sa "Mučninom: O neodrastanju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura