Aktuelno iz kulture

Svetozar Cvetković otvara Sterijino pozorije

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

17/05/2021

-

13:28

Svetozar Cvetković otvara Sterijino pozorije
Svetozar Cvetković otvara Sterijino pozorije - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnje, 66. Sterijino pozorje otvoriće 18. juna svečanom besedom glumac Svetozar Cvetković, trostruki laureat Sterijine nagrade. 

 
O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: rediteljka Snežana Trišić, glumica Nataša Tapušković, scenograf Darko Nedeljković, glumac Mihajlo Nestorović i dramski pisac Davor Špišić. 


Sterijino pozorje biće održano do 26. juna i to pod sloganom "Zlu vremenu, uprkos!". Selektor 66. Sterijinog pozorja, teatrolog i dramski pisac Milivoje Mlađenović, ranije je saopštio svoj izbor od deset predstava, rađenih po domaćem dramskom tekstu. 

Deset predstava u konkurenciji za priznanja

U takmičarskoj selekciji su predstave "Gospođa ministarka" u režiji Tatjane Mandić Rigonat (Hrvatsko narodno kazalište "Ivana pl. Zajca" Rijeka), "Deobe" u režiji Juga Radivojevića (Srpsko narodno pozorište, Narodno pozorište Niš i Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici), "Vitezovi ‘lake male'" u režiji Andraša Urbana (Pozorište "Deže Kostolanji"), "Kus petlić" u režiji Milana Neškovića (Narodno pozorište/Narodno kazalište/Nepszínház), i "Derviš i smrt" dramatizacija i režija Dejan Projkovski (Narodno pozorište Republike Srpske).

Za priznanja će se takmičiti i "Radio Šabac", tekst i režija Olga Dimitrijević (Šabačko pozorište), "Ako dugo gledaš u ponor", autor i reditelj Zlatko Paković (Regionalno pozorište Novi Pazar/Kulturni centar Novi Pazar), "Velika depresija" u režiji Marka Čelebića (Srpsko narodno pozorište/Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad), "Tiho teče Misisipi" u režiji Ivice Buljana (Beogradsko dramsko pozorište), kao i "Šindlerov lift" u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55). 

Na programu netakmičarske međunarodne selekcije "Krugovi" su komadi "Hotel Zagorje" Gradskog dramskog kazališta "Gavela", "Dječak je govorio bogu" Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, kao i "Kreketanje" Narodnog pozorišta Tuzla. 

Na zatvaranju Pozorja, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava Bitef teatra "Izgubljeni pejzaži" u režiji i koreografiji Dunje Jocić. 

Komentari (0)

Kultura