Aktuelno iz kulture

Nirvana konačno dobija Gremi za životno delo

Komentari

Autor: Variety

10/01/2023

-

23:36

Nirvana konačno dobija Gremi za životno delo
Nirvana - Copyright Prinskrin/Youtube/Nirvana

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni grandž sastav Nirvana dobiće Gremi nagradu za životno delo, potvrdila je Akademija za diskografsku umetnost i nauku.

Pored Nirvane, vredno priznanje dobiće i The Supremes, Nil Rodžers, Slik Rik, grupa Heart, Bobi Mekferin i Ma Rejni.

Prvi put nakon izbijanja pandemije korona virusa, Los Anđeles će noć pre centralne dodele Gremija, 5. februara, biti domaćin posebne programske večeri u čast dobitnika nagrade za životno delo, piše Variety.

"Akademija s ponosom slavi uticajne muzičare kao dobitnike nagrade za posebne zasluge za 2023. godinu. Svaki stvaralac na ovoj listi ostavio je trag na našoj industriji predstavljajući širinu raznolike muzičke zajednice. Uzbuđeni smo što sledećeg meseca slavimo ovu grupu legendi koja nastavlja da nadahnjuje i oblikuje svet muzike", izjavio je Harvi Mejson Mlađi, glavni izvršni direktor Akademije.

U saopštenju za javnost u kojem su objavljeni dobitnici za 2023. godinu Akademija za diskografsku umetnost i nauku je o Nirvani napisala:

"Nirvanu su 1987. godine osnovali Kurt Kobejn i Krist Novoselić, a probili su se sa pacifičkog severozapada na svetsku pozornicu izdavanjem svog debi albuma 'Bleach' 1989. godine. Dve godine kasnije Nirvanin drugi album 'Nevermind' izazvaće seizmičku promenu u globalnoj kulturi mladih.

Uzdižući se na broj 1 u svetu uz singl koji je završio u Gremi Dvorani slavnih, 'Smells Like Teen Spirit', uticaj albuma 'Nevermind' transformisao je Kobejna, Novoselića i Dejva Grola u jedan od najuspešnijih i najuticajnijih muzičkih sastava svih vremena.

Nirvanin treći i poslednji studijski album, 'In Utero', objavljen je 1993, dovršavajući neizbrisiv trag koji je vratio rokenrol integritet i strast na vrhove lista. S prijemom u Rokenrol dvoranu slavnih 2014. i više od 75 miliona prodatih ploča, Nirvana nastavlja da bude jedinstvena inspiracija za generacije obožavalaca i muzičara širom sveta".

Komentari (0)

Kultura