Aktuelno iz kulture

Orquesta Reusónica Trio: Muzičari koji svoje instrumente prave od otpada

Komentari

Autor: Euronews

14/01/2023

-

14:30

Orquesta Reusónica Trio: Muzičari koji svoje instrumente prave od otpada
Orquesta Reusónica Trio: Muzičari koji svoje instrumente prave od otpada - Copyright Printscreen YouTube/euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ako zatvorite oči i poslušate kako svira Orquesta Reusónica Trio, primetićete poznate zvukove.  Ipak, ova grupa iz Barselone koju čine Roko Papia, Antonio Sančez Baranko i Savi Lozano, drugačija je od svih drugih. 

Kada otvorite oči, shvatićete da Papia svira dasku za surfovanje sa razapetim strunama, Baranko udara u plastičnu posudu punu vode, a Lozano duva u metalnu štaku.

"Ovo nije najčudniji instrument koji sam napravio, ali je prvi - od štake mog dede. Polomio je kost 1992. i od tada sviram", kaže Lozano za Euronews. 

Drugi neobični instrumenti koje koristi ovaj bend uključuju flautu napravljenu od točka invalidskih kolica, ksilofon od plastičnih flaša i neku vrstu bendža napravljenog od plastične kutije i gumica za tegle.

Papia ističe da oni zapravo ne rade ništa novo.

"Ljudska bića su oduvek pravila instrumente koristeći ono što je oko njih. Ono što je novo su materijali koje mi koristimo", kaže on.

Lozano dodaje da su plastične vodovodne cevi među glavnim materijalima koje on koristi za pravljenje flauta i drugih instrumenata.

"Plastika je što se tiče pravljenja instrumenata jako dobra, jer nije za jednokratnu upotrebu. Sviraćete na njih čitavog života. Svi ćemo umreti, a ovi instrumenti će biti baš kao što su i danas", ističe Lozano.

Novi zvuk za novi svet

Pored muziciranja, Orquesta Reusónica Trio posvećeni su podizanju ekološke svesti i vode radionicu pod nazivom "Novi zvuk za novi svet".

Muzičari tako uče decu da prave instrumente od đubreta.

"Kroz ovaj proces transformisanja objekata komuniciramo viziju sveta u kom predmeti ne postaju otpad tako brzo. Zato ga zovemo novim svetom, jer je to svet sa održivijom i ekološkom vizijom", kaže Papia. 

On se nada da će napraviti male promene zajedno sa publikom kroz muziku koja govori o stvarnim problemima.

"Mislim da nijedan umetnik danas sebi ne može da priušti da ne govori o ovim stvarima. Umetnici, intelektualci, moraju da preuzmu odgovornost za istorijski trenutak u kom živimo", ističe Papia.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura