Aktuelno iz kulture

Miroslav Karić dobitnik nagrade "Lazar Trifunović" za 2022. godinu

Komentari

Autor: FoNet

14/01/2023

-

19:57

Miroslav Karić dobitnik nagrade "Lazar Trifunović" za 2022. godinu
Tanjug/Kulturni centar Beograd/Tanja Drobnjak - Copyright Tanjug/Kulturni centar Beograd/Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada "Lazar Trifunović" za 2022. godinu danas je dodeljena istoričaru umetnosti i kustosu Miroslavu Kariću za tekst "Studija slučaja", objavljen u istoimenom katalogu publikovanom povodom samostalne izložbe umetnice Biljane Đurđević, koja je održana u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu od 25. marta do 23. maja prošle godine.

Odluku o dobitniku jednoglasno je doneo žiri u sastavu Darka Radosavljević Vasiljević, Stevan Vuković i Ana Ereš.

Karić u svojoj monografskoj studiji nudi slojevito strukturiran interpretativni okvir za razumevanje recentne umetničke prakse Biljane Đurđević, koji se temelji na poznavanju novih čitanja semantike savremenog slikarstva i njegovih transmedijskih iskoraka, kao i na ubedljivoj kontekstualizaciji složenog umetničkog govora spram društvenih i ideoloških okvira savremenosti, navodi se u obrazloženju.

Tanjug/Kulturni centar Beograd/Tanja Drobnjak

 

Dodaje se da se Karićev kritički doprinos pisanju o umetnosti, oslonjen na veštinu da precizno prepozna i artikuliše složene referente okvire koje proizvode umetnički gestovi, nalazi u njegovom principijelnom profesionalnom nastojanju da o savremenoj umetnosti misli, govori i piše na osnovu sistematskog poznavanja lokalne scene i posvećenog angažovanja na afirmaciji novih posmatranja i isčitavanja pojava koji se unutar nje javljaju.

Nagrađeni tekst, pored navedenog, potvrđuje i važnost kontinuirane saradnje između kustosa i umetnika, kao vitalnog podsticaja za permanentno osvajanje novih znanja o savremenoj umetnosti.

Nagrada "Lazar Trifunović" dodeljuje se od 1993. godine sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše nove metodološke i interpretativne modele i pristupe u pisanju o modernoj i savremenoj vizuelnoj umetnosti u štampanim i elektronskim medijima, i predstavlja jedino stručno priznanje koje motiviše kritičko mišljenje u ovoj oblasti.

Komentari (0)

Kultura